Најновије

Интервју Ивице Дачића за Пинк.рс: Са опозицијом само о изборним условима, ако очекују друге теме – џабе се надају Вести

Председник Народне скупштине Ивица Дачић и лидер СПС поручио је у интервјуу за портал Пинк.рс да је, за два месеца колико је на челу парламента, урађен велики и важан посао, те да је зацртао циљ – да Скупштина буде ефикасан и одговоран део система институција и испољи максималну демократичност.

Дачић истиче и да је током претходне године Србија била у огромном искушењу, али да је положила испит са највишом оценом, јер је показана максимална организованост и одговорност у сузбијању епидемије.

С обзиром на то да сте почели да вршите функцију председника Скупштине Србије, како бисте оценили своје залагање и резултате постигнуте на претходној позицији, позицији шефа српске дипломатије?

  • За тих шест година међународна позиција Србије прилично је побољшана, а део заслуга за то сигурно иде и Министарству спољних послова и нашој дипломатској служби. Кажем део, јер спољна политика и њено спровођење је колективни посао, ту је важна улога и председника Републике, премијера, других министара, парламента, тако да резултати могу да се остваре само ако су сви максимално активни и имају пред собом јасне циљеве. Србија има јасне спољнополитичке циљеве, има добре дипломате и мени уопште није изненађење то што смо из године у годину побољшавали нашу позицију у свету, отварали врата, стицали нова партнерства. И што је најважније, бранили смо успешно наше главне приоритете, а пре свих очување Косова и Метохије. То није било једноставно, да не говорим колико је и у Србији, а нарочито у иностранству било оних који су нам предвиђали, па и прижељкивали неуспехе, али очигледно лоше

На који резултат постигнут на челу Министарства спољних послова сте најпоноснији?

  • Пре свега на све што смо урадили на заштити Косова и Метохије и наших интереса с тим у вези. Почели смо скоро од нуле, за пола света, међу којима су и они најмоћнији, Косово је било независно и крај приче. Ми смо их вратили за преговарачки сто, јер смо их упорношћу и аргументима суочили са тим да ништа није завршено. Данас имамо јаку позицију Србије у овом дијалогу, максимално нас уважавају и у Вашингтону и у Бриселу, у Берлину, свуда где о Косову некада нису хтели са нама ни реч да проговоре. А зато је било потребно и да осујетимо учлањење Косова у неке важне међународне организације, као Интерпол, или Унеско, да дођемо до тога да мање од половине чланица УН признаје Косово. Уз то, морам овде да поменем и велику акцију евакуације наших грађана из целог света, који су на почетку пандемије били заробљени, често без смештаја и новца. Што бесплатним хуманитарним летовима, што копненим путем и уз велико ангажовање наших дипломата, вратили смо у земљу скоро 20.000 наших људи. А вратили смо из Србије на стотине страних држављана својим кућама. То је била компликована и велика акција која је изведена беспрекорно, многи су нам се захваљивали због тога.

Колико је било тешко издејствовати повлачења независности Косова и Метохије?

  • Довољно је да само да подсетим да је то било најдиректније супротстављање кампањи за повећање броја признања косовске независности, коју су директно водиле најмоћније државе, пре свега САД. А колико смо ми пажљиво и аргументовано водили нашу акцију, могли су само да посматрају, да буду љути и да апелују на нас да престанемо, ништа више. Све државе које су повукле признање, а има их 18, прихватиле су наше аргументе и одлучиле да сачекају исход дијалога и да се тек након тога коначно одреде према Косову. То је од свих њих фер, принципијелно и максимално што смо могли да их замолимо. Зато данас имамо више од половине чланица УН које не признају Косово, јер смо за кратко време убедили десет одсто чланства УН да повуче признање.

“Селаковић ће са успехом водити Министарство” Сматрате ли да ће нови министар, Никола Селаковић, имати успеха на пољу отпризнавања независности Косова колико сте га Ви имали?

  • Уверен сам да ће са успехом водити министарство, као један важан сегмент који спроводи спољну политику Србије, у тесној сарадњи са председником Вучићем, Владом и Скупштином. То је и показао до сада, за ових неколико месеци колико је на дужности. Кључно је што Србија има веома јасну и принципијелну спољну политику, којом максимално штити своје државне интересе, као и људе и институције који ту политику доследно спроводе. Без тога не бисмо имали овакву позицију какву данас имамо.

Шта ће бити Ваши циљеви током председавања Скупштином? Како доживљавате ову изузетно значајну функцију?

  • За ова два месеца, колико сам на дужности председника Скупштине потврдио сам своја очекивања да ћу имати огромну одговорност, можда највећу у досадашњој каријери, али и огромну част да руководим радом једне гране власти. Урадили смо велики и важан посао до сада и задовољан сам ефикасношћу и одговорношћу коју су показали народни посланици, како у раду пленарних седница, тако и у одборима, на јавним слушањима и свим другим форумима у којима се одвија парламентарни живот. Циљ који сам зацртао је да Скупштина буде ефикасан и одговоран део нашег система институција и да максимално одговори свом уставном задатку, да доноси законе и да контролише друге институције за које је надлежан. Уз све то, да испољи максималну демократичност и поштовање свих процедура, које су у парламенту веома прецизно постављене.

У новембру је у Скупштини дошло до својеврсног инцидента када је један од посланика истакао албанску заставицу, а потом је, на Ваш захтев, уклонио. Како спречити овакве провокације у парламенту и хоће ли, и у којој мери, у томе помоћи Етички кодекс за посланике?

  • Видели сте да је то био једнократан, пролазни инцидент, јер сам посланику Камберију кратко и јасно објаснио да у Скупштини не може да истиче симболе других држава. И убеђен сам да смо тада завршили са таквим провокацијама. Нигде на свету, у било ком парламенту, то не би било допуштено, па неће ни у Србији. И не само због тога. Србија је озбиљна и демократска држава и са њеним достојанством нико не може да се игра, а нарочито у Народној скупштини. Кодекс који смо усвојили је важан корак ка још бољој заштити достојанства Скупштине и посланика, али важан је и за укупан политички живот, за комуникацију која се води у политичкој арени. Он неће преко ноћи да укине све наше изливе непотребних емоција, али биће добро средство за стишавање непотребних страсти. Ја ћу врло стриктно да га примењујем и то сви добро знају, без обзира којој партији припадају.

Какав формат дијалога са опозицијом очекујете, када ћемо знати тачан датум његовог одржавања и које теме ће бити на столу?

Ускоро ћу да наставим разговоре о томе са Дејвидом Мекалистером из Европског парламента, јер доста детаља зависи и од њих. И у њиховом саставу мора да буде промена, јер неколико досадашњих представника у дијалогу више није у Европском парламенту, а ту је и договор око тема и уопште око формата разговора. Што се мене тиче и Народне скупштине, бићемо потпуно конструктивни и тражићемо, као и раније, да се разговара о побољшању изборних услова, где год то буде могуће. О другим темама неће бити приче, ако неко то очекује, џабе се нада. Свашта се помињало из редова опозиције, па и да се прича о некаквој прелазној влади, о томе да не могу ја да водим разговоре и слично. То су само пусте жеље. У демократији се зна где се доносе одлуке, то су парламент, то је Влада и зна се добро који је једини начин да се до тога дође, а то су избори.

“Србија је положила испит са највишом оценом” Који су Ваши лични планови за 2021. годину?

  • Пре свега да се што пре вратимо у редовно стање када је у питању здравствена ситуација, јер то је предуслов за све друго. Имам много оптимизма када је о томе реч, јер као што смо целе прошле године били максимално организовани и одговорни у сузбијању епидемије, мислим да ћемо тако наставити и у овој завршној фази када спроводимо вакцинацију. Србија је била у огромном искушењу, али је положила испит са највишом оценом, захваљујући посвећености целог државног система, а посебно здравствених радника, наравно и грађана који су показали високу свест и солидарност у тешким тренуцима.
  • Извор: Пинк.рс