Најновије

Ивица Дачић за Новости: Бернс нам је пружао подршку на европском путу Вести

Нови председник САД Џозеф Бајден почео је да склапа коцкице у администрацији, а међу најближим сарадницима биће му Вилијам Бернс, који ће се наћи на челу ЦИА, а највероватније и Викторија Нуланд, као заменица државног секретара за политичка питања, обоје стари знанци Србије који су се бавили Западним Балканом. Додуше, за време Била Клинтона, Џорџа Буша и Барака Обаме, који су имали тврђи став по питању КиМ од одлазећег председника Доналда Трампа. Дипломата Бернс, бивши амбасадор у Јордану и Русији, са стажом од 33 године у Стејт департменту, био је гост у Београду 2012, када је истакао да СДД подржавају европске интеграције Србије, а касније је говорио и да САД подржавају Бриселски споразум.

Њега је као заменика државног секретара примио тадашњи премијер Ивица Дачић, сада председник Скупштине, који, за “Новости”, каже да је у тим разговорима био веома коректан:

– Позвао ме је телефоном када сам изабран за премијера да ми пренесе честитке Барака Обаме поводом избора на место председника Владе и пожелео нам успех. Када сам касније био у Вашингтону, разговарао сам са њим и пружио нам је подршку на европском путу и подржао Бриселски споразум. Бернс је говорио да дијалог Београда и Приштине треба да се настави, да су се односи САД и Србије у последњих неколико година знатно поправили, да војске добро сарађују…

Добро нам је позната и Викторија Нуланд, некадашња најближа сарадница државног секретара Џона Керија, током владавине Барака Обаме. Била је чест гост Београда и Приштине, али је њен главни задатак био да “примири Русију као главног противника”, а демонстрантима на Мајдану у Украјини је носила слаткише. Истицала је да САД подржавају Србију на европском путу, инсистирала на оснивању Специјалног суда за злочине на КиМ, да Америка цени нашу улогу у региону, али да се залажу за дијалог Београда и Приштине.

Састајала се и са председником Вучићем на маргинама заседања Генералне скупштине УН када је истакла да ће Србија имати све више америчких инвеститора ако буде напредовала у реформама.

Извор: Новости

фото: Танјуг