Најновије

Гостовање Ивице Дачића на РТС: Када ће почети и ко ће бити учесници дијалога власти и опозиције Вести

Председник парламента Ивица Дачић са председавајућим Спољнополитичког одбора Европског парламента Дејвидом Мекалистером, током следеће недеље требало би и оквирно да договори формат дијалога власти и опозиције. Разговор и дијалог треба да буде са свим странкама јер се овде разговара о изборним условима, рекао је за РТС Дачић.

Ивица Дачић каже да је важно рећи да је овај дијалог већ започет у претходном мандату парламента и да ће сада бити настављен.

“Тада је договорено да председник парламента и представник ЕУ буду копредседавајући тог дијалога. Треба дефинисати формат дијалога, од динамика до тема, и шта се очекује у наредном периоду”, рекао је Дачић.

Председник парламента каже и да поједине опозиционе странке имају нереалне захтеве и очекивања.

“Са опозиционе стране критикују да ја не могу да копредседавам јер сам део власти, па са киме они мисле да разговарају. Ово нису жеље и поздрави слушалаца и на погрешном су путу ако верују да ће добити прелазну владу без избора”, рекао је Дачић.

Према његовим речима из претходног дијалога је реализовано 80 одсто договореног.

“Не чека опозиција мој позив. Они шаљу документа европским званичницима а само две партије су се обратиле са жељом да учествују”, тврди Дачић.

Власт је спремна на дијалог, и то је већ показала у преходном мандату али како каже председник парламента неки не желе да седну за исти сто а део странака неће ни са представницима ЕУ.

“Разговор и дијалог треба да буде са свима без обзира да ли су за ЕУ или не јер се овде разговара о изборним условима. Нема чаробног штапића, не може празна врећа да стоји усправно, мора да постоји политика да бисте победили на изборима, рекао је за РТС Ивица Дачић.

“Не очекујем да ће путовања бити условљавана одређеном врстом вакцине против корона вируса, то би била сегрегација и дискриминација, јер неко вам не да вакцину, а онда вас условљава”, истакао је Дачић.

Председник парламента, који је недавно примио руксу вакцину Спутњик В, каже да се осећа добро и да није имао никакве нежељене ефекте.

“Ја сам се вакцинисао да бих дао подстицај грађанима, нема то везе са политичким опредељењима. Свако треба да проучи шта се пише о свакој од вакцини, а све су безбедне ако имају акредитацију наше агенције”, рекао је Дачић.

Он је истакао да је Србија у предности јер има на располагању више различитих вакцина и на тај начин је избегла ситуацију да зависи само од једног произвођача или расподеле вакцина, подсећајући на примедбе из Светске здравствене организације да су најбогатије земље оствариле монопол на вакцине.

“Ми смо барем за наше грађане отворили преспективу да не треба да размишљају хоће ли бити довољно вакцина и да ли ће бити од једног прозвођача”, рекао је Ивица Дачић.

Извор: РТС/Танјуг