Најновије

Дачић: Ускоро заседање Одбора за уставна питања у НСРС Вести

Србија треба да промени Устав како би смањила простор за политички утицај на правосуђе – то је један од захтева на путу ка чланству у Европској унији.
У Друштву судија Србије наглашавају – рокови нису важни колико садржај. Зато траже разговор са председницима Народне скупштине и Одбора за правосуђе.

Колико ће утицаја имати радни текст Министарства правде на текст који ће радити скупштински Одбор за уставна и законодавна питања, за сада се не зна. Народна скупштина још није ни одлучила да ли прихвата предлог Владе да се Устав промени.


“Ускоро ће почети та процедура у самој Народној скупштини, а то значи заседање Одбора за уставна питања. Текст, како треба да гласе те тачке и ти чланови, тек ће се писати, зато и кажем да је то отворена књига да се чују сва мишљења”, напомиње Ивица Дачић, председник Народне скупштине Републике Србије.


Спреман је, каже, да чује Друштво судија Србије. “Наравно да ћемо разговарати”, додаје Дачић.

Различити гласови од дела струке и представника владајуће већине – први сматрају да треба смањити учешће Народне скупштине у избору судија или потпуно искључити из тог процеса, други супротно – да посланици треба да одлучују о томе ко ће у судницу, а не да судије бирају судије.


“Народна скупштина без обзира на појединачне ставове народних посланика ће свакако свој политички став сагледати и дати када се буде расправљало о том предлогу”, истиче Дачић.

Предлог и од оних који сумњају у добар исход у Народној скупштини – да се у обзир узме наша политичка и правна култура и у складу с њом траже решења.

Извор: РТС

фото: Танјуг