Најновије

Гостовање Ивице Дачића у “Новом јутру” на ТВ Пинк: Дијалог неспоран, али наћи заједнички именитељ Вести

Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић рекао је да ће ускоро поново разговарати са председником Спољнополитичког одбора Европског парламента Дејвидом Мекалистером о формату предстојећег међустраначког дијалога и о томе ко би на њему требало да учествује.

“За Србију је важно да сви учествују на изборима и да постоји унутрашња стабилност. Зато је и председник Александар Вучић прихватио да се води дијалог, и Србија је већ на то пристала. Србија неће то одбити, али успех не зависи само од ЕП и председника скупштине као копредседавајућих”, указао је Дачић гостујући у Новом јутру ТВ Пинк. Он је оценио да успех дијалога зависи од тога које ће теме бити на дневном реду и сматра да се треба усредсредити на питања око којих може најлакше да се нађе заједнички именитељ.

То се односи на примедбе око изборних закона, контролу изборног процеса, финансирање странака, медијске услове и шта од тога може конкретно да се уради, прецизирао је Дачић.

Оценио је и да присуство странаца у посредовању дијалогом мало подстиче нереална оцекивања да ће неко са стране моћи да наметне неке ставове које предлаже део опозиције, а што нису, како је приметио, ни сами примењивали док су били на власти.

“Овде треба раздвојити шта су реални захтеви, а шта је нешто о чему ће се озбиљно изаћи пред Европски парламент”, напоменуо је Дачић и додао да се дијалог не може водити на основу нереалних захтева и уцена.Он је навео и да је о захтевима опозиције обавештен путем медија и да надлежним институцијама нису упутили званично своје захтеве.

Дачић је оценио да захтев о формирању прелазне владе није тема, а за идеју о министарству за изборе каже да не зна да тако нешто негде постоји и да би могло да буде озбиљно.

Поводом захтева за друге уређивачке тимове на РТС каже да је интенција ЕП да буде што мањи утицај политике и на јавни сервис, и напомиње да од 2012. године није било већих промена у уређивачком тиму на РТС. То решење је на погрешном трагу, сматра Дачић, а поводом предлога да се раздвоје избори подсећа да је бивши председник Борис Тадић скратио мандат управо да би се одржали истовремено и парламентарни и председнички избори и то је тада било демократски, а сада се поново тражи раздвајање избора.

Он је указао и на двоструке стандарде и лицемерје код појединих представника ЕУ наводећи пример да известилац за КиМ Виола фон Крамон није реаговала што изборе у Приштини неће посматрати ОЕБС, а притом говори да кинеске инвестиције у Србији загађују ваздух, иако је, како каже, то мање од загађења које је изавао само један дан НАТО бомбардовања.

“Нереално да ће Бајден радити на заоштравању однос”


Дачић је подсетио на бројне контакте које је амерички председник имао са политичарима у Србији у време када је био сенатор и потпредседник САД напомињући да се са њим и сам састајао као премијер Србије.

“Сви разговори са њим били су коректни. И тада је причао да му је у интересу да се у региону води процес помирења и да неће подржавати екстремне одлуке као што је раскидање споразума”, рекао је Дачић. Додао је да је већ било разговора са велиим бројем људи који ће имати важне улоге у Бајденовој администрацији, међу којима је Викторија Нуланд, сада трећи човек Стејт департмента и да никада са њима није било проблема. Подсетио је да је Србија постигла велики успех у акцији отпризнавања независности тзв. Косова и истакао да је 17 држава повукло признање, јер “смо покушавали и радили оно што нико други није радио”. “Сада морамо да упознамо сваког члана те администрације, да лобирамо, то су људи који имају одређена знања о нашем региону за које се не може увек рећи да су утемељена на неким анализама”, навео је Дачић. Он је истакао да је избор америчког народа унутрашња ствар, а да “ми треба да изградимо што боље односе”, због чега је рекао да га радују најаве да би могло да дође до нових састанака.

“Други и бољи народ једни од других немамо”

Дачић је оценио да је изјава лидера Странке демократске акције (СДА) Бакира Изетбеговића, који је наговестио да Србе сматра лошим народом, не доприноси стабилности региона.

“Најлакше је узвратити истом мером, али ми смо у Србији разговарали о политичким приоритетима и баш је председник Вучић инисистирао да не одговарамо на свакодневне оптужбе, јер Србији не одговара да дође до политичког хаоса у региону, већ јој одговара регионална стабилност”, рекао је Дачић гостујући на ТВ Пинк. Додао је да је циљ Србије да смирује ситуацију, без обзира на то шта ко мисли и како усмерава своје изјаве. Оценио је да постоје људи којима је прошлост једина будућност и који би изгубили на актуелности када не би причали на тај начин.

“Мени је баш Бакир Изетбеговић рекао да највећи проблем настаје када дођу годишњице и почнемо да се оптужујемо ко коме треба да се извини. Свако мисли да онај други треба да се извини њему и ту настају сукоби”, рекао је Дачић. Истакао је да “треба да пронађемо начин да изађемо из тог зачараног круга који траје 20, 30 година. “Немачка, Француска и Велика Британије су 20, 30 година после Другог светског рата почеле да раде на изградњи ЕУ, а ми се оптужујемо за ствари које сежу и вековима уназад”, указао је Дачић.

Истакао је да не зна какав је ко народ, али да зна да “други и бољи народ једни од других немамо”, јер вековима “живимо не једни поред других, него једни са другима”. Лидер СДА Бакир Изетбеговић наговестио је да Србе сматра лошим народом док је, током гостовања у Дневнику Федералне телевизије, оштро критиковао председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика. Иако није изричито рекао да су Срби лош народ, Изетбеговић је изјавио да није уверен у тачност изреке да “нема лоших народа, већ само лоших руководстава”.

Извор: Пинк