Најновије

Дачић: Не постоје такви изборни услови који праве победнике Вести

– Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић изјавио је да никакве нове изборне услове као што је Министарство за изборе није прихватио, нити је, како каже, отворен нови међустраначки дијалог.

Одговарајући на питање шефа посланичке групе СПС Ђорђа Милићевића да објасни да ли је прихватио нове изборне услове, пошто се у јавности тако протумачила његова изјава о условима који су испуњени у претходном дијалогу, Дачић је рекао да нови дијалог није ни отворен, као и да ће о томе тек разговарати са председавајућим спољнополитичког одбора ЕП Дејвидом Мекалистером.

“Тек треба да разговарамо са представницима Европског парламента о модалитетима ко све треба да учествује у дијалогу и које су теме. Не постоје такви изборни услови који од губитника могу да направе победника”, поручио је Дачић.

Он је подсетио да он лично није учествовао у претходном међустраначком дијалогу који је, како каже, започет на основу размене писама бивше председнице парламента Маје Гојковић и Мекалистера.

“Све што је тада договорено, бар по извештајима које имам, могу да кажем да је 90 одсто из дијалога испуњено. Нови дијалог није отворен да бисмо разговарали о неким условима о којима читамо, као што је чувени изум, Министарство за изборе. О томе нико није обавештен, нити је званичан допис стигао у скупштину”, рекао је Дачић.

Милићевић је питао и да ли ће се кренути у израду новог Пословника Народне скупштине, јер је актуелни, усвојен 2011. године као “прелазно решење”, и има бројна отворена питања попут оног на који начин спречити да мандате посланика постану предмет политичке трговине.

“То може довести до политичке нестабилности”, рекао је Милићевић.

Дачић је одговорио да је израда новог Пословника била тема Колегијума парламента, наводећи да је за то потребам озбиљан рад и да постоји сагласност између посланичких група.

“Сигурно је да ће то бити једна од тема у наредном периоду”, рекао је Дачић.

Извор: Танјуг