Најновије

Преко 90% изборних услова јесте реализовано Посланичка група

Ђорђе Милићевић председник посланичке групе СПС питао је председника Народне скупштине РС Ивицу Дачића да ли ће се кренути у израду новог Пословника Народне скупштине, јер је актуелни, усвојен 2011. године као „прелазно решење“, и има бројна отворена питања попут оног како спречити да мандати посланика постану предмет политичке трговине

Поштовано председништво,

даме и господо народни посланици, председниче,

констатације и питање које ћу поставити је упућено вама, а ви, наравно, уколико сте у могућности можете и одмах одговорити на постављено питање. 

Наиме, посланичка група СПС је више пута говорила заједно са својим коалиционим партнерима из ЈС да овај парламент има огромно поверење и огромну подршку грађана Србије. На једној од претходних седница сам рекао да овај парламент и овај сазив има историјску шансу и да свако од нас ову годину треба да, као посланик, посвети нашој, заједничкој држави. 

Мислим да смо као парламент доста урадили у претходном временском периоду. Мислим да смо успели да имплементирамо највећи део онога што је био садржај извештаја Европске комисије, а тиче се рада Народне скупштине Републике Србије. Последње што смо учинили јесте да смо усвојили Етички кодекс, што је некада било незамисливо, немогуће је било постићи консензус, јер неким, политичким опцијама није одговарало да се усвоји Етички кодекс у Народној скупштини. 

Моје прво питање – да ли сматрате да након Етичког кодекса треба кренути у иницијативу израде новог Пословника о раду Народне скупштине Републике Србије, јер Пословник који је актуелан је усвојен 2011. године и ви то јако добро знате? Усвојен је тада као прелазно решење. Послушани су савети стручне јавности и Европског парламента, односно ЕУ, Уставног суда, али то прелазно решење има отворена питања. Ми смо на та отворена питања указивали током претходног сазива, почев од тога на који начин спречити да мандат посланика не буде предмет политичке трговине након избора, јер то може довести до политичке нестабилности, што није добро. Политичка стабилност је предуслов сваког даљег напретка Србије. Говорили смо, такође, и о одговорности посланика који су на сталном раду у Скупштини, према раду у Скупштини и према доласку на посао. Нека кренемо од посланичке групе СПС – свако ко не дође на посао, а на сталном раду је, и господин Марковић из ЈС се слаже, свако ко је на сталном раду, а не оправда своје одсуство и не појави се на Скупштини, извините, мора имати материјалне консеквенце, јер морамо направити знак једнакости са грађанима. Грађани који раде у приватном сектору ако не дођу на посао, они су сигурно материјално кажњени. 

Такође, говорили смо о томе, господине председниче, ми имамо неколико одбора који су стуб, имамо, наравно, три министарства који су стуб, али имамо три нова министарства, али у свакој влади имамо министарства која су некако стуб, која су окосница. Дешавало се и дешава се да имамо, рецимо, министарство, а да немамо ресорни одбор у Народној скупштини Републике Србије, а министарства су у обавези да тромесечно подносе извештај Народној скупштини Републике Србије, па је потпуно незамисливо, рецимо, да Министарство омладине и спорта подноси извештај, уз дужно поштовање колегама из Одбора за науку, образовање и технологију, али је незамисливо да подноси извештај представницима Одбора за науку, образовање и технологију. Једна од таквих иницијатива је дошла и од колега из СПАС, ми смо је подржали, формиран је пододбор. Мислим да треба размишљати у том правцу. То је прво питање.

Друго питање, господине председниче, пре неколико дана у јавности сте говорили о изборним условима. Ја ово питање постављам зарад јавности, јер мислим да сте погрешно протумачени и мислим да је врло важно да одговорите на ово питање. Говорили сте о изборним условима у контексту да смо прихватили изборне услове. Верујем, знам и убеђен сам да сте говорили о изборним условима, заправо о агенди која је резултат међустраначког дијалога око које је постигнута сагласност са европским парламентарцима. Дакле, 90% тих изборних услова је, преко 90% јесте реализовано.

Међутим, у јавности се појавила информација да је реч о неким новим изборним условима и да сте ви, заправо, прихватили неке нове изборне услове. Просто зарад јавности, сматрам да је важно да то разјаснимо.

Захваљујем

Категорије: Посланичка група