Најновије

Гостовање Ивице Дачића на ТВ Хепи: Фајон сама себе дискредитовала, јер подржава Ђиласа Вести

– Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић каже да је председница Парламентарног одбора за стабилизаију и придруживање Србије ЕУ Тања Фајон сама себе дискредитовала за учешће у међустраначком дијалогу власти и опозиције у Србији, јер је стала на страну опозиције.

“Она (Тања Фајон) више подржава Драгана Ђиласа и Небојшу Зеленовића него њихови из коалиције”, рекао је Дачић за ТВ Хепи и додао да европосланици треба да помогну дијалог, а не да се сврставају на нечију страну.

Како каже, Тања Фајон се сврставањем на једну страна сама дискредитовала. Наводи да велики број странака у Србији не мисли позитивно о Тањи Фајон, да сматрају да није објективна и да навија за део Ђиласове опозиције и да заступа њих у дијалогу.

Он је указао да је Кетрин Ештон била посредник у дијалогу Београда и Приштине, али да се никада није могло чути да се сврстава на једну страну.

Дачић је навео да ће следеће недеље телефонски разговарати са представником ЕУ Дејвидом Мекалистером о томе када ће почети друга рунда дијалога, који ће бити формат.

Подсећа да је дијалог власти и опозиције уз посредовање европарламентараца договорила његова претходница Маја Гојковић. Каже да је тада договорено да друга фаза дијалога буде после избора па до следећих парламентарних избора и да за то има довољно времена.

Дачић каже да се захтеви опозиције у Србији, као што су паралелни уређивачки тимови РТС-а, министарство за изборе, тешко могу схватити озбиљно, јер таква пракса не постоји нигде.

“Европске инстутуције стално истичу да нема притиска на јавни сервис. Ово је супротно за шта се они залажу. Министарство за изборе се нигде није формирало”, рекао је он.

Фајон је изјавила да јој је Мекалистер пренео да је Београд тражио њено изузеће из дијалога и оценила да је то неприхватљиво за Брисел.

Ивица Дачић каже да је Србија добила рат да убеди грађане да треба да се вакцинишу и да је у току глобални рат за набавку вакцина.
Он је навео да су грађанима у нашој земљи на располагању три вакцине и да је наша земља у изузетној позицији јер је захваљујући добрим контактима у свету успела да набави цепиво.То је показатељ наше спољне политике, јер смо успели да се изборимо за такву позицију да можемо да утичемо политички и на теме као што је производња и расподела вакцина, преко наших политичких веза широм света, рекао је Дачић.
Председник парламента и лидер СПС се иначе вакцинисао руском вакцином “спутњик ве” пре 21 дан и данас му на Торлаку следи ревакцинација. Он је препоручио свима да се вакцинишу.
А какав се глобални рат води за набавку вакцине, како је рекао, најбоље илуструју речи генералног директора СЗО који је рекао да је на делу “велика отимачина”. Дачић каже да се може видети да се не реализује обећање о праведној расподели, да осим богатих земаља и сиромашне добију вакцину.

Чули сте председника Србије да и ми можемо имати проблем да добијемо оно што нам је обећано, рекао је он.

Извор: Танјуг