Ненадокнадиви и велики губици за становнике Златиборског округа Посланичка група

ДИЈАНА РАДОВИЋ, народна посланица Социјалистичке партије Србије упутила је посланичко питање Министарству рударства и енергетике.

Услед дешавања претходних пар недеља и временских непогода у овом претежно пољопривредном крају, велики је број оних становника који су остали без прихода.  На који начин ћемо покушати да решимо овај проблем како бисмо олакшали живот грађанима ових месних заједница?

              “Поштована председавајућа, колегинице и колеге народни посланици, претходних дана услед снежних падавина у Златиборском округу суочавамо се са проблемима учесталог нестанка електричне енергије. Као што смо имали прилику да чујемо и од претходних говорника, то се дешава и у другим деловима Србије. Међутим, грађани дела територије општине Прибој, посебно они у пограничним деловима где гравитира велики број становника ове општине, суочени су не само претходних дана, суочени су не само претходних месеци, већ читав низ претходних година са проблемом неуредног и нередовног снабдевања електричне енергије.

            У овој територији, односно на овим деловима територије општине Прибој долази до честих кварова на електро мрежама, честих хаварија, али и различитих врста проблема у електро снабдевању. Посебно наглашавам да су ово подручја где живи велики број грађана и да ово подручје покрива више од две трећине територије општине Прибој, а посебно у неколико месних заједница и то месној заједници Крајчиновићи, месној заједници Забрњица, Саставци, Бучје и Стрмац. На тај начин живот овим грађанима је изузетно отежан, посебно сада у овим месецима учесталих нестанака електричне енергије.

            Проблеми снабдевања електричном енергијом у условима савременог живота, у условима 21. века онемогућавају свакодневан, нормалан живот, посебно имајући у виду да смо приликом пандемије корона вируса били онемогућени, односно ученици у овим сеоским школама да прате наставу, а радно активно становништво да се укључи у могућност рада од куће. Да не говорим посебно о коришћењу било каквих телекомуникационих услуга које су онемогућене услед недостатка електричне енергије, а које се дешава изузетно често.

            Такође, указујем на то да је ово изразито пољопривредни крај, да на овом подручју постоји велики број засада различитих пољопривредних култура, где преовлађују засади малине, да се на овом подручју налази знатан број хладњача у прибојском крају и да услед сваког прекида електричне енергије долази до огромног губитка који је ненадокнадив, али говорим и о томе да се ово дешава и у летњим месецима када нема апсолутно никаквих временских неприлика и непогода, што ћете признати јесте заиста отежавајуће за функционисање овог пољопривредног краја.

            С обзиром да се посланичком клубу СПС обратио велики број грађана са овог подручја, указујући нам на тешкоће са којима се готово свакодневно суочавају, са нестанком електричне енергије који трају по неколико минута, а затим неколико сати, а у овим тренуцима и неколико дана.

            Постављам питање Министарству рударства и енергетике – на који начин ћемо покушати да решимо овај проблем да бисмо олакшали живот грађанима ових месних заједница и на тај начин омогућимо опстанак ових прибојских села под оваквим околностима које су сада присутне? Захваљујем.“

Категорије: Посланичка група