Сваки појединац има право на једнаку правну заштиту Посланичка група

ДУБРАВКА КРАЉ, народна посланица Социјалистичке партије Србије говорила је о предлозима одлука судија који се први пут бирају на судијску функцију

Судије морају бити отпорне на све врсте утицаја, политичке, страначке, медијске и интересне.  Социјалистичка партија Србије од њих очекује само храброст и одважност за праведне одлуке.

            Даме и господо народни посланици, уважени представници Високог савета судства, молим Вас не замерите ми што ћу своје излагање почети са само пар реченица о вакцини против короне, зато што сматрам да је то изузетно важна ствар и огроман успех, пре свега председника Републике Србије и резултат чврстих дипломатских темеља у чијој је изградњи учествовао и сада наш председник Скупштине, господин Ивица Дачић, на шта смо поносни.

            Прошле недеље се вакцинисала моја бака. Јуче се вакцинисала моја мама, која иначе ради у школи и јако се радујемо што ће моћи безбедно да се дружи са својим ђацима. Верујем да нам је то негде свима и најважније, да наши најмилији буду безбедни, заштићени и здрави. Ја ћу се исто вакцинисати, не само због ове две жене које сам поменула и којима је моје здравље најважније, већ и зато што као неко ко је корону прележао знам колико је та вакцина важна.

            Нажалост, то много боље од мене знају они које је корона заувек раставила од њима драгих људи. Због тога је вакцина нужност и огромна је ствар што имамо вакцину против короне.

            Питам Вас, даме и господо народни посланици, уважени представници Високог савета судства, да ли постоји вакцина против силоватеља, манијака, педофила, убица, нарко-дилера, криминалаца, корумпираних политичара, корумпираних службеника, тајкуна, кланова, бахатих возача, превараната, лопова, израбљивача радника и сличних вируса? Мислим да постоји и да је то ефикасно и независно правосуђе.

            Ми овде у Народној скупштини доносимо законе, али можемо ли законима вакцинисати друштвене односе и учинити их имуним на повреду угрожавања? Мислим да не, не без њихове доследне примене и без санкционисања сваке њихове повреде.

            Суд је тај који применом закона све спорове, све поремећаје у друштвеним односима, све неправде треба да отклони као вакцина вирус и то вирус који угрожава нашу привреду, нашу економију, нашу социјалну сигурност, стабилност и слогу.

            Зато сматрам да је у тој подели државне власти, о којој су данас други посланици говорили, судовима додељена најтежа, најкомпликованија, најосетљивија улога, јер судови су ти од којих се очекује да успоставе равнотежу у некада тако дубоко поремећеним односима. Судије су те које су у прилици да у конкретним случајевима одлучују да ли ће неко бити слободан или неће, да ли ће родитељ виђати своје дете и колико често. Судови су ти који одлучују ко је у праву, а ко је лажов.

            Некада се то питање које се пред суд постави сведе на то да ли ће неко живети након судске одлуке као срећан или као несрећан човек. Зато судије морају имати довољно судијске храбрости и одважности да доносе праведне одлуке које се увек некоме неће допадати. Зато судије ни не треба да теже да буду вољене, него само поштоване, а да би то биле, морају бити стручне, морају поседовати знања и морају радити савесно и посвећено у сваком случају, а не само у оним случајевима који постану предмет интересовања јавности, зато што немају сви једнаку могућност да њихова траума постане вест. Немају сви ни једнаку храброст да своју трауму поделе и тако добију подршку и навијање нације, што не сме да значи да неће добити подршку судова и других надлежних органа, јер сви морају имати право на једнаку правну заштиту. И глумица и чистачица, и политичар и пољопривредник, и професор и ученик, и богати отац и сиромашни отац.

            Зато судије морају бити отпорне на све врсте утицаја, политичке, страначке, медијске и интересне, јер код судије не сме да се лобира. Судијама је већ Уставном и законом дато огромно поверење кроз гаранцију независности и кроз начело о слободном судијском уверењу.

            Предложени кандидати данас ће добити и поверење СПС, јер као што је господин Фила већ рекао, верујемо да је Високи савет судства на адекватан начин оценио стручност, оспособљеност и достојност кандидата и да мишљења судија, са којима су кандидати радили, представљају искрену препоруку.

            Морам да кажем да сматрам да је при изради предлога и при саставу биографија учињен пропуст зато што није наведена просечна оцена са којом су кандидати дипломирали, као ни податак о томе колико дуго су студирали. О чему би се, додуше, могло закључити на основу године рођења и године дипломирања, при чему тај закључак не мора да буде тачан.

            Када смо бирали председнике судова тај податак смо имали. Сматрам да је то због транспарентности важно. Ја сам из Зрењанина, предложене кандидате не познајем и биографија је једини начин да ја о њима судим. Мислим да ти подаци представљају значајне индиције које овде не видимо.

            Оно што видимо јесте да кандидати имају и више радног искуства него што је потребно. Ту пре свега мислим на оне који се бирају за основне судове.

            У том контексту бих рекла да би у сфери правосуђа младим правницима који су амбициозни, који имају знање требало омогућити да дођу до изражаја, да лакше напредују зато што управо у тој спорој проходности у судовима и тужилаштвима видим главни разлог зашто се млади све чешће одлучују за адвокатуру. Разлог је, сигурно, и та материјална компонента и зато сматрам да би рад судија који имају најважнију улогу у изградњи правне државе требало да буде адекватније вреднован и стимулисан, исто као што сматрам да чим ситуација то дозволи треба радити на унапређењу просторних и техничких услова у којима судије обављају своју делатност.

            У сваком случају, као што сам рекла, посланичка група СПС ће подржати данашње кандидате. Желим им пуно успеха у раду, да након три године од стране Високог савета судства буду изабрани на сталну судијску функцију и да тада свакога дана прво донесу један суд сами о себи на тему да ли су бољи него што су били јуче и да стално усавршавају. Социјалистичка партија Србије од њих очекује само храброст и одважност за праведне одлуке.

Категорије: Посланичка група