Најновије

Заштита најмлађих од могућих злоупотреба на интернету Посланичка група

УГЉЕША МАРКОВИЋ, народни посланик Социјалистичке партије Србије говорио је о Предлогу одлуке о давању сагласности на Финансијски план Комисије за хартије од вредности за 2021. годину и Извештају о раду Регулаторне агенције за електронске комуникације и поштанске услуге за 2019. годину

Сви заједно треба да дамо допринос, Регулаторно тело са стручног аспекта и знања, а у јавности сви ми да инсистирамо на томе да родитељи и деца добију неопходне информације које би обезбедиле заштиту деце  на интернету, али и спречиле у будућем периоду случајеве који за исход имају фаталне последице.

            Поштовани представници независних регулаторних тела, поштоване колеге народни посланици, уважени грађани Републике Србије, сложио бих се и са неким претходним говорницима када је у питању и сам Финансијски план Комисије за хартије од вредности да је једна бирократска ствар и с обзиром да је и он већ био разматран и на надлежном одбору и да је упућен овде Народној скупштини на изгласавање не бих нешто пуно времена трошио да полемишем о њему.

            Оно што бих само истакао је да сама Комисија за своје постојање од сад већ скоро 30 година  своју улогу коју има заправо и оправдала, то јесте да пословање на тржишту капитала буде и законито и транспарентно, да спречи потенцијалне монополе који се могу јавити на том тржишту и, наравно, да заштити и самог инвеститора на том тржишту капитала.

            Оно што бих такође посебно истакао и похвалио јесте недавна измена и допуна Закона о тржишту капитала којим је поједностављен сам поступак за састављање проспекта о издавању обвезница, чиме је значајно смањена могућност саме злоупотребе.

            Што се тиче самог Извештаја о раду РАТЕЛ-а за 2019. годину, односно Регулаторног тела за електронске комуникације и поштанске услуге, оно бих ја истакао, као неко ко је завршио економију, мени је први неки показатељ, а и колеге су већ причале колико се области које ви регулишете и којима се бавите, које су под вашим надзором брзо и развијају и колико су динамичне. Мислим да најбоље о томе говори у прилог и чињеница да су у односу на 2018. и 2019. годину укупне инвестиције у сектору електронских комуникација порасле за два пута, односно на 84,2 милијарде динара и да приходи од електронских комуникација учествују 3,8% БДП-а Републике Србије.

            Оно на шта бих се ја осврнуо јесте, колегиница је сада причала о томе и ви сте већ дали свој одговор, шта је ваша улога, шта је ваш задатак, то сам у потпуности разумео, али морам да истакнем да сам спремајући се за овај говор приметио да када је у питању интернет у нашој земљи, они који га доминантно користе су млађа популација, јесу млађи људи и то су углавном када причамо о некој старосној доби од 16 до 24 године, чак по неким подацима када се упоређују по налога на друштвеним мрежама, преко 95% те старосне групације користе интернет.

            Мислим да смо опет некако дужни сви ми заједно и сведоци смо онога што се, нажалост, догодило јуче и није први случај, није први пут да се дешава да за исход има фаталну последицу, да некако сви заједно нађемо начина, и ви као Регулаторно тело да дате свој допринос, наравно, и ресорно министарство које већ има једну акцију која има за циљ да заштити најмлађе од неких злоупотреба на интернету. Али овде пре свега причам о томе да сви заједно узмемо учешћа, па ако треба и Министарство образовања и школе, да се поради мало и на едукацији и самих родитеља и да се њима објасни шта су то друштвене мреже, шта су ти Јутјуб канали, ко су ти јутјубери, шта они раде, који је тај садржај који се пласира њиховој деци несметано, да би и ти људи могли уопште да буду укорак са временом, са тим технологијама које се заиста јако брзо развијају.

            И сам сам сведок деце, односно деца мог брата и моје сестре који су у потпуности на тим садржајима, користе те садржаје и ја као неко ко је опет с неке стране млађи сам се пре пет дана тек информисао о томе, захваљујући њима, шта је тај Тик-Ток, који је овога пута довео до таквих фаталних последица које за исход имају смрт једног детета.

            Сматрам да ипак сви заједно морамо да дамо свој допринос, ви с једног стручног аспекта, знања, компетенција које имате, ми из неког јавног простора, из ове скупштинске сале, да инсистирамо на томе да и ти родитељи, али и та деца добију неопходне информације које би, надам се, у неком наредном периоду спречиле да се овакве ствари понављају и догађају.

            Што се тиче посланичког клуба СПС-а, ми ћемо у дану за гласање, односно данас, подржати све тачке које се налазе на дневном реду и гласаћемо за све њих. Хвала вам пуно.

Категорије: Посланичка група