Најновије

Интервју Ђорђа Милићевића за Фонет: Београд препознат као поуздан, сигуран, стабилан и коректан партнер Вести

Потпредседник ГО и шеф Посланичке групе Социјалистичке партије Србије (СПС) у Скупштини Србије Ђорђе Милићевић изјавио је ФоНету да нико не би требало да сумња у искреност Србије када је реч о процесу европских интеграција и оценио да је Београд препознат као поуздан, сигуран, стабилан и коректан партнер.

Он је, у серијалу разговора Агреман, нагласио да је пуноправно чланство у Европској унији (ЕУ) стратешки и први спољнополитички приоритет Србије.

Србија је препозната као сигуран, стабилан, коректан партнер, а видљива је одлучност Владе Србије у том процесу, јер нема задатка на путу европских интеграција, а да га нисмо успешно реализовали, сматра Милићевић.

Како је напоменуо, у том су процесу, међутим, потребни добронамерни партнерски односи, а не двоструки аршини.

Према мишљењу Милићевића, то зависи и од односа ЕУ према виталним, националним интересима Србије, која се не плаши преговора са Унијом и не преговара из страха.

Да ли ће земља постати чланица Уније не зависи само од Србије, већ од бриселске администрације и држава чланица, предочио је он и, као пример, поменуо Бриселски споразум, који је Србија у потпуности испунила, али не Приштина у делу о Заједници српских општина.

То доводи у питање, не Приштину, већ кредибилитет Уније, као посредника у том дијалогу, тврди Милићевић.

Он је оценио да је успех спољне политике чињеница да је Србија данас једина земља у Европи која има на располагању три вакцине против корона вируса.

То показује да међународни партнери Србију сагледавају као поузданог и стабилног партнера, уверен је Милићевић.

То је показатељ међународног имиџа и рејтинга Србије, прецизирао је он и констатовао да се у времену пандемије показало да се Србија може ослонити на своје сопствене ресурсе и традиционалне пријатеље, попут Русије и Кине.

Придајемо велику важност добрим односима са Русијом, односима стратешког партнерства и захвални смо Москви на јасном ставу према Косову, навео је Милићевић.

Како је додао, имамо и изванредне односе са Кином, док је иницијатива “Појас и пут” нешто што те односе подстиче на боље.

Милићевић је подсетио на самит Кине са 17 земаља, који је одржан у уторак у онлајн формату, а један од резултата је потврда да ће кинески председник Си Ђинпинг посетити Србију.

Када је реч о сарадњи са САД, МИлићевић је приметио да нису исте честитке за Дан државности које је Србија добила од новог председника Америке Џозефа Бајдена и прошле године од бившег председника Доналда Трампа.

Према његовом објашњењу, нису исте честитке које је Србија добила од Бајдена, где се помиње међусобно признање и прошлогодишња од Трампа, где се говори о нормализацији односа.

Он је истакао да је нормализација оно за шта се залаже и Србија, како би се дошло до компромисног и правичног решења за питање Косова, прихватљивог за обе стране.

Србија није рачунала да ће велике силе променити свој став према Косову, али Милићевић верује да је намера Београда да у односима са САД трага за заједничким именитељима.

Вашингтонским споразумом, како је истакао, Србија жели политичко приближавање и континуирани дијалог на највишем нивоу и “наш интерес је да се тај споразум реализује”.

Милићевић је мишљења да се до компромисног и правичног решења за Косово може доћи дијалогом, јер је то једини начин прихватљив за обе стране.

Једнострани акти и потези не могу допринети решењу, а верујем да ће Србија кроз дијалог одбранити националне и државне интересе, нагласио је Милићевић.

Он сматра и да је Србија симбол нових вредности у региону и фактор стабилности и наглашава да је “јасан наш став да желимо мир у региону, сарадњу, добросуседске односе и просперитет”.

Имамо јасан став да се сва отворена питања између држава у региону морају решавати само кроз дијалог, закључио је Милићевић.

http://www.fonet.rs/produkcija/agreman/35920731/eu-strateski-prioritet.html

Извор: Фонет