Најновије

Гостовање Предрага Ј. Марковића на РТС: Данашњи празник има двоструку симболику и спаја две династије Вести

Србија данас слави Дан државности – сећање на Први српски устанак и први Устав. Историчар и потпредседник ГО СПС Предраг Ј. Марковић рекао је за РТС да смо први народ који је успешно подигао револуцију у Европи против велике силе, и да није било Наполеонове инвазије ослободили бисмо се у Првом устанку – може се рачунати да смо стекли државу у Првом устанку.

Дан државности обележава се на Сретење, у знак сећања на 1804. годину када је у Орашцу, под вођством Карађорђа, почео Први српски устанак.

Истог дана 1835. године, на Великој народној скупштини у Крагујевцу, проглашен је први Устав Србије – Сретењски устав.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, историчар Предраг Марковић рекао је да је догађај значајан за целу Европу, јер смо први народ који је успешно подигао револуцију у Европи против велике силе, да није било Наполеонове инвазије ослободили бисмо се у Првом устанку – може се рачунати да смо стекли државу у Првом устанку.

“Никада то малом народу није успело за руком”, рекао је Марковић. Говорећи о Уставу, каже да је то први модерни устав у историји Европе источно од Белгије и Француске.

“У једној генерацији наши преци се крију у јарузи код Орашца у страху да их Турци не посеку, у следећој генрацији њихиви синови усвајају најмодернији и један од најбољих устава на свету, тај напредак је невероватан”, каже Марковић.

Према његвим речима, Сретење је леп празник са двостуком симболиком, спаја две династије Карађорђевиће и Обреновиће.

Марковић примат не може да се издовји када је реч о ова два догађаја јер су у питању два вида бробе за слободу, у једном смо се изборили јунаштвом, а у другом случају демократском природом наше елите у то време.

Двадесет година је од када је Скупштина усвојила да се Сретење обележава као Дан државности Србије.

Старије генерације још памте југословенске симболе 

Говорећи о томе колико знамо о томе, каже да смо научили химну, у почлетку су спортисти  вежбли строфе, око боје на застави је мука, људи се колебају, али ми смо стара и млада држава, јер старије генерације још памте југословенске симболе.

“И ту имамо много више среће, замислите Македонци како се муче, те су мењали заставу, химну, сада их Бугари терају да признају да је њихов национални празник 2. август бугарски. Сретење је само наше и најбоље”, рекао је Марковић.

Сматра да ђаци знају, спремни су, каже Марковић додајући да су основне и средње школе изузетно солидне, што се, како истиче, не може рећи за високошколски систем.

“У школама се уче те ствари, ђаци нове генерације знају основне вредности старе-младе државе”, истакао је Марковић.

Петанестог фебруара 1835. усвојен први модеран Устав Србије. Био је либералан за то време, то је преписан Устав Француске и Белгије који су револуционарни устави.

“Аустрија, Русија биле су очајне са тквим како су звали француским засадом у српској шуми”, каже он.

Сада се примењују грађанска права, слобода личности, слобода изражавања, указује Марковић и наглашава да је битно да смо ми међу неколико земаља у свету које су то прве увеле у свој устав, а писао га је Димитрије Давидовић.

“Имали смо срећу да је преко Саве и Дунава била велика маса образованих и културних Срба и све прве велике ствари су донели Срби пречани”, закључио је историчар Марковић.

Извор: РТС