Најновије

Ђорђе Милићевић: Ко је известилац за Србију, Билчик или Крамон? Вести

Ђорђе Милићевић председник посланичке групе СПС је рекао да ће данас бити одржана седница Одбора за спољне послове Европског парламанта на којој ће бити разматрани амандмани на извештај Билчика, док ће седница на којој ће се одлучивати о комплетном извештају бити одржана крајем марта. Он је питао да ли постоји могућност да након данашње седнице Европског парламента у догледном временском периоду, али пре почетка међустраначког дијалога, Скупштина Србије добије предлог извештаја Билчика са усвојеним амандманима и да га анализира.

Поштовано председништво, даме и господо народни посланици, уважени председниче, колико је нама познато данас ће бити одржана седница Одбора за спољне послове Европског парламента којим председава Дејвид Мекалистер. На тој седници ће бити разматрани амандмани на Извештај господина Билчика, а седница на којој ће се одлучивати о комплетном извештају биће одржана крајем марта месеца.

Моје питање је упућено вама и рећи ћу из ког разлога. Питање, конкретно, гласи – да ли постоји могућност да, након данашње седнице, у неком догледном временском периоду, али је важно да то буде пре почетка међустраначког дијалога, јер ми, како сте ви сами најављивали, почетком марта треба да започнемо међустраначки дијалог, чији је иницијатор, између осталог, Европски парламент и Дејвид Мекалистер, добијемо Предлог извештаја господина Билчика са усвојеним амандманима?

Знамо ми да они за нас нису обавезујући. Уобичајено је за нас да имамо двоструку праксу и двоструке аршине, али желимо да анализирамо тај извештај и да на основу тог извештаја заузмемо одређене ставове и однос какав ћемо имати током самог дијалога.

Ми све време слушамо, један део опозиције има једну платформу, други део опозиције има другу платформу. Дозволите, желимо и ми унутар посланичке групе да анализирамо оно што раде европски парламентарци и да сходно томе имамо нашу платформу.

Ако је тачно, не желимо о томе да се информишемо путем медија. Али, ако је тачно оно што се током јучерашњег дана могло чути у медијима, За нас су, господине председниче, бројна отворена питања. Овде се говори о две државе када је реч о Бриселском споразуму. Нама није познато да Бриселски споразум подразумева две државе, већ нормализацију односа и једну државу која је међународно призната.

 Опет се говори о слободи медија и функционерској кампањи. О слободи медија, слобода изражава, слобода говора су основни постулати једног демократског друштва какво Србија дана јесте. Врло је интересантно, ми смо о томе говори са европским парламентарцима да по ко зна који пут говоре о слободи медија данас, а нису се сетили да о томе говоре 2011. године када је  Верица Бараћ саставила извештај и озбиљну забринутост изразила када је реч о слободи медиј

Када је реч о функционерској кампањи, врло интересантно да о томе говоре данас, а нису о томе говорили од 2012. године. Поново се говори о изборима. Каже се да нисмо у изборној години могли да усвајамо изборне законе. Чекајте, да ли ми болујемо од амнезије, ми који смо учествовали у међустраначком дијалогу?

 Европски парламентарци су иницирали заједно са невладиним сектором, нека ме исправе учесници међустраначког дијалога, да изменимо конкретно у парламенту у изборној години четири или пет законских предлога који се тичу изборног законодавства. То што смо цензус смањили са 5 на 3%, само смо желели репрезентативни узорак јавног мњења у парламенту и да политику са улице вратимо у парламент.

Када већ говоре о Народној скупштини Републике Србије, господине председниче, демократија се у Србији остварује на изборима, а парламент је глас народа. Не дозвољавамо више, апсолутно никоме, да спочитава некакву политичку културу или како ми не познајемо термин политичке културе у парламенту, јер на тај начин деградирају и девалвирају и рад парламента, али и потцењују грађане Србије.

Кажу – некакве козметичке промене. Ми смо имплементирали све оно што је било садржано у извештају Европске комисије. Кажу – притисак на парламентарце који долазе из опозиционих редова. На који то притисак мисле? На терор и тираде које смо ми трпели овде у парламенту, слушајући то на њиховом језику? На инсинуације? Притисак на правосуђе и на лажне оптужбе? Да ли на то конкретно мисле? Поставља се питање по ко зна који пут, шта би се десило да представници Српске листе, којима честитам, освојили су десет посланичких мандата, тако говоре у Приштини? Да ли би изазвало негодовања и на који начин би се одреаговало на њихов говор?

Нисмо ми апсолутно ни једног тренутка говорили ништа лоше ни о једном европском парламентарцу, нити сте ви као председник парламента било кога дисквалификовали из разговара, али смо инсистирали само на једном, а то је објективан и непристрасан приступ и да се не сврставају на било коју страну опозиције.

Поставља се питање – ко је известилац за Србију, Билчик или Крамон, пошто неки више цитирају госпођу Крамон? Захваљујем, господине председниче.

Извор: Парламент