Најновије

Ивица Дачић: Посланици би могли да анализирају Билчиков извештај Вести

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је да би посланици могли да разматрају извештај известиоца Европског парламента за Србију Владимира Билчика у пленуму након што буде усвојен у Европском парламенту.

Одговарајући на посланичко питање шефа посланичке групе Социјалистичке партије Србије Ђорђа Милићевића, Дачић је рекао да не би говорио о објективности извештаја, наводећи да сама чињеница да у ЕП има посланика који се радују када се објави нешто негативно о Србији говори о томе какав је однос према свему томе и о двоструким стандардима.

“Кад већ говоримо о пажњи међународне заједнице, желим само да подсетим да су на КиМ завршени избори, како сами кажу, први пут без међународних посматрача из ОЕБС-а. И то Виола фон Крамон (известилац за Косово) сматра за оличење демократије, али зато ће се у Србији водити међустраначки дијалог”, рекао је Дачић.

Како каже, испада као да је демократија доживела процват на КИМ у последњим годинама да нису потребни никакви посматрачи.

“Али када извештај о Србији буде усвојен у некој форми, разматраћемо га, као што смо разматрали извештај Европске комисије”, рекао је Дачић.

Милићевић је подсетио да ће се седница ЕП на којој ће се одлучивати о комплетном извештају бити одржана крајем марта.

Он је питао Дачцића да ли постоји могућност да посланици Скупштине Србије добију Билчиков извештај како би га анализирали и заузели одређене ставове.

Извор: Танјуг