Дубравка Краљ: СПС никада неће престати да даје свој допринос у борби против организованог криминала и корупције Посланичка група

Дубравка Краљ, народна посланица Социјалистичке партије Србије говорила је на Трећем ванредном заседању у Дванаестом сазиву Народне скупштине Републике Србије у 2021. години.

Увод: У свету постоје земље у којима се богатство изражава у томе колики је ко порез платио. Ја желим да и у нашој држави то буде питање части.

            Уважени министри, даме и господо народни посланици, као председник Групе пријатељства са Коморским острвима на самом почетку свог излагања сматрам да сам дужна да се осврнем на наводе који су објављени у приштинским медијима, о томе како је ова држава признала тзв. Косово. Она то и јесте учинила 2009. године, а то признање је 2018. године повукла, када је њен представник дао изричито обећање тадашњем министру спољних послова Ивици Дачићу, сада председнику Народне скупштине, да ће та држава при доношењу свих важних одлука везаних за нашу јужну покрајину консултовати Србију. Они су то обећање одржали, што показује то што су након ових навода који су дошли од стране Приштине брже-боље објавили демантије и показали да су лојални договору који су направили са бившим министром спољних послова и показали да је снага пријатељстава која је Ивица Дачић градио широм света таква да може да одоли притисцима који су неминовно вршени.

            Но, да се вратим на оно што је тема данашње седнице, а то је Закон о утврђивању порекла имовине и посебном порезу.

            Социјалистичка партија Србије је већ овај закон подржала приликом његовог усвајања, а у дану за гласање подржаћемо и данас предложене измене и допуне.

            Рецимо, у првобитном тексту закона остало је нејасно који ниво власти ће убирати приход од овог посебног пореза и сада се та дилема предложеним допунама отклања, у том смислу што се прописује да ће корисник прихода остварених од посебног пореза бити буџет Републике Србије, дакле, највиши ниво власти. Надам се и верујем да ће та средства бити употребљена на општу корист свих грађана Србије.

            Сложићу се наравно и са свим колегама које су пре мене говориле и које су у почетку примене овог закона виделе даљи допринос у борби против организованог криминала и корупције и заиста лично сматрам да се овим законом стварају претпоставке за то да се криминогеним структурама у нашој земљи одрежу њихова финансијска крила. Закон заиста има потенцијал како да делује на пропусте у прошлости, тако да самим нормирањем посебног пореза и прописивањем тако високе пореске стопе делује и превентивно.

            Но, данас о овом закону не желим да говорим ни са правног ни са политичког аспекта, већ искључиво са аспекта значаја који ће овај закон имати за наше грађане. У том смислу, важно ми је да напоменем да не сматрам да је реч о пропису који баца сумњу на било кога, што су данас предложене измене и потврдиле у том смислу што се више неће користити израз: „незаконито стечена имовина“. Дакле, не прејудицира се да је било чија имовина незаконита, нико се не оптужује, већ се поставља питање онима који су у три узастопне године стекли имовину која прелази износ од 150.000 евра.

            Питање које свака озбиљна и фискално одговорна држава легитимно може, треба и мора да постави својим грађанима, а то је питање порекла имовине, питање одакле ти то и како си то стекао. Свако ко је на частан начин остварио приходе, својим радом, својим знањем, ко је платио порезе на те приходе, не би требало да има проблем са одговором на то питање и заправо почетак примене овог закона и не треба да га интересује, осим евентуално у контексту похвале држави што и кроз увођење оваквих механизама жели да сузбије сиву зону и нелегалне активности. Није порука овог закона да је срамота бити богат, али аплауз за свој успех у стицању може да добије само онај ко је то учинио на законит и честит начин и то је порука овог закона. Чак и ако је неко добио на лотоу, ја му на томе честитам, али та чињеница не сме да буде тајна за Пореску управу, већ напротив, он мора да плати порез на приходе од игара на срећу. Ако је неко наследио огромну имовину, добио је на поклон, мислим да је то сјајно, али те приходе мора да пријави и да плати порез на наслеђе и поклон.

            У свету постоје земље у којима се богатство изражава у томе колики је ко порез платио. У томе се огледа друштвени статус појединаца. Ја желим да и у нашој држави то буде питање части, а не да се са одређеним симпатијама гледа на оне који су успели да изиграју систем и да избегну плаћање пореза. За обичног грађанина наше земље овај закон је сигурно сатисфакција јер у свим временима, па и у овом сада, има оних који се богате, а да никоме није јасно како и на који начин. О томе можемо само да слутимо.

            Искрено се надам да ће ефикасна примена овог закона стати на крај таквим слутњама, а СПС никада неће престати да даје свој допринос у борби против организованог криминала и корупције и настојаћемо и истрајавати у покушајима да ове појаве буду потпуно елиминисане. Хвала вам.

Извор: Парламент

Категорије: Посланичка група