Дијана Радовић: Важно је да сви заједно допринесемо ефикасној борби против трговине људима Посланичка група

ДИЈАНА РАДОВИЋ, народна посланица Социјалистичке партије Србије говорила је о Предлогу закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Републике Северне Македоније о сарадњи у области борбе против трговине људима.

УВОД: Проблем трговине људима активно се баве релевантне државне институције и организације, али је такође од великог значаја континуирана сарадња са другим државама, регионалним и међународним организацијама.

              Поштовани председниче Народне скупштине, колегинице и колеге народни посланици, уважени министре са сарадницима, као представнику генерације младих народних посланика увек ми је посебно задовољство да у овом високом дому дискутујем о тачкама дневног реда које се односе на споразуме о сарадњи, пре свега што то одражава вољу и напоре свих органа и институција у нашој држави да унапређујемо сарадњу са другим земљама из најразличитијих области.

            С обзиром на то да су колеге из моје посланичке групе СПС говориле нешто више о споразумима који су данас на дневном реду, а имајући у виду да у име СПС учествујем у Одбору за одбрану и унутрашње послове, моја данашња дискусија биће усмерена на Споразум са Северном Македонијом у области борбе против трговине људима.

            На самом почетку, истакла бих оно што је председник Народне скупштине Ивица Дачић оценио приликом недавне посете министра иностраних послова Северне Македоније, да су билатерални односи између Србије и Македоније изузетно добри, о чему сведочи позитиван и интензиван политички дијалог, као и размена посета на највишем нивоу.

            Такође, ми као народни посланици можемо да констатујемо и да потврдимо да су односи између ове две земље добри и да се развијају у добром правцу, а да је пријатељство између два народа и две земље посебно ојачано у овим тешким временима, а у прилог томе говори и донација вакцина које је Србија уступила Северној Македонији у знак солидарности.

            С тим у вези је важно што се сарадња са Северном Македонијом продубљује и на неки друге области као што је сектор безбедности, а овај Споразум који је данас на дневном реду закључен је крајем 2019. године и одраз је постојања обостране воље две државе да уреде сарадњу у области борбе против трговине људима. Оно што од њега очекујемо јесте не само да допринесе бољој сарадњи, унапређеној сарадњи између две државе, две суседне државе, већ и да повећа безбедности целог региона.

            Трговина људима, као што сви знамо, јесте најперфиднија и најпрофитабилнија криминална активност која не познаје државне границе. Због тога и јесте глобални проблем. Оно што је посебно важно да нагласимо јесте да је то најгрубљи начин кршења људских права и слобода и да је то један од најтежих кривичних дела против човечности.

            Такође, трговину људима најједноставније можемо дефинисати као експлоатацију једног човека зарад стицања користи неке друге особе. Та експлоатација је у највећем броју случајева сексуалне природе, али такође постоје и различите врсте експлоатација које јесу радне, као што је, рецимо, принудан рад, просјачење, принуда да се врше тешка кривична дела, као и успостављање ропског односа или односа који је сличан ропству. Због тога често данас можемо чути да се трговина људима назива и – модерно ропство.

            Без обзира која експлоатација је у питању и о којој експлоатацији је реч, последице су увек исте, жртва губи идентитет, губи достојанство, трпи тортуру, трпи мучење, а све ове последице и свака од ових експлоатација има само један једини циљ, а то је стицање користи одређених особа, а оне то користе на такав начин што користе принуду, присилу, отмице, преваре и тако даље.

            Оно што је посебно важно да нагласим јесте да  је на овакав начин десетине и стотине хиљада људи у свету поробљено и да су жртве глобалне  трговине људима или су на било који други начин увучене у ланац трговине људима.

            Због тога је важно да борба против трговине људима буде заправо борба свих нас и да то буде задатак свих нас, а оно што је и министар Вулин данас поменуо више пута, оно на шта смо посебно осетљиви јесте безбедност и сигурност деце, и то је нешто на шта нико од нас не може остати равнодушан, искључиво због тога што не постоји дете за чији живот нас није брига.

            Због тога је врло важно да све институције и органи у Србији имају добру вољу, осим, наравно, обавезе коју имају, да врло активно учествују у погледу превенције и сузбијања ове криминалне активности, али морам да кажем да је ту МУП посебно активан и  један од надлежних органа за спровођење овог Споразума поред Министарства правде и Министарства за рад и запошљавање, борачка и социјална питања, поред Центра за заштиту жртава трговине људима и наравно, Републичког јавног тужилаштва.

            Важно је да се активно баве овим питањем наши органи и институције због тога што на тај начин унапређују сарадњу са другим државама, а у овом случају са земљама у окружењу, што је од посебне важности.

            Још једном напомињем да је посебно забрињавајуће што су мета број 1. трговаца људима жене и деца. Експлоатација и покушај регрутовања малолетника се најчешће врши и путем интернета. Ово је важно јер су трговци људима велики део својих активности преселили управо на друштвене мреже и на интернет, знајући да наши млади и деца проводе највише времена на интернету.

            Ово говорим из разлога што сматрам да је посебно важан образовани систем. Посебно важна карика у сузбијању трговине људима јесте и може бити и образовни систем, а пре свега због тога што је ово такво кривично дело и такво комплексно кривично дело где су највише изложени и млади и деца и на тај пут можемо стати само тако што ћемо нашу децу едуковати, где ће моћи да препознају насиље, да буду опрезна, а самим тим и да им пружимо неке могућности и начине на који начин они могу пре свега да се заштите.

            Због тога верујем да је ово велики изазов, али који се може спровести тако што ће МУП посебно тесно сарађивати са образовним системом, и то првенствено са основним и средњим школама, што је посебно важно да бисмо децу едуковали, информисали о овом опасном проблему који им прети, али и пружају им неке савете, како да се заштите, како да избегавају те неке ситуације које их могу довести у проблем који су то просто начини превенције и могућности заштите.

            Такође, стуб успешне борбе против трговине људима јесте континуирана регионална и међународна сарадња са другим државама, њиховим институцијама, њиховим службама и свим оним организацијама које раде на сузбијању овог проблема. Због тога сарадња је битна како бисмо имали ефикасну борбу у размени података које су везане за идентификацију жртава, за гоњење починилаца кривичног дела трговине људима, али и за она кривична дела која имају неке друге елементе експлоатације.

            Важно нам је да сарадња са другим земљама буде успешна и ефикасна, пре свега, због размене искуства које друге земље имају у превенцију, али и свих оних активности које јесу усмерене ка томе, ка јачању капацитета да те активности буду много добре за јачање борбе против трговине људима.

            Због тога сматрам да је важно да наставимо да унапређујемо и законодавни и институционални оквир из ове области. Важно је што данас говоримо у парламенту о овој теми. На тај начин подижемо и развијамо друштвену свест о овој комплексној појави, али пре свега је важно да на тај начин сви заједно допринесемо ефикасној борби против трговине људима и на тај начин помогнемо институцијама које се тиме баве и које те борбе спроводе.

            На крају бих само напоменула да ће посланичка група СПС у дану за гласање подржати овај споразум, као и све остале споразуме који су данас на дневном реду.

Извор Парламент

Категорије: Посланичка група