Најновије

Гостовање Ивице Дачића на ТВ Пинк: Србија не прихвата никакве уцене по питању КиМ Вести

Што се тиче питања око Косова, притисак ће се појачати, али ситуација на терену је другачија од онога што је било раније. Србија је за дијалог, али не пристаје на уцене, рекао је Дачић за ТВ Пинк.

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је гостујући у Новом јутру ТВ Пинк да, ако неко планира да донесе неки ”нон пејпер” са условима у вези с Косовом и Метохијом, не треба да губи време. Такође је нагласио да Србија неће пристати ни на какве уцене.

На питање о посети Београду и Приштини европског посредника за дијалог о КиМ Мирослава Лајчака и заменика помоћника државног секретара САД за Европу Метјуа Палмера, Дачић је рекао да је реално очекивати да ће ЕУ и САД наступати заједно на Западном Балкану. Како каже, очекује јаке притиске када је реч о решавању питања КиМ, али да се ситуација ипак променила, у смислу да Србија више није у ситуацији да ”само ослушкује и гледа како реагују господари”.

  • Притисак ће се појачати, али ситуација на терену је другачија од онога што је било раније. Све зависи од политичког руководства које је у Београду, а ми нећемо пристајати на уцене. Ако неко планира да донесе нон пејпер у Србију, нека не губи време – рекао је Дачић за ТВ Пинк.

Дачић је такође рекао да је јасан став председника Србије Александра Вучића о томе да Србија жели компромис и договор, међутим и додаје како и поред тога Србија не прихвата никакве уцене које подразумевају признавање независности Косова.

  • Никакве уцене не прихватамо и бесмислено је да по ко зна који пут понављамо ове наше ставове. Увек смо били за дијалог, никада нисмо били за то да потпишемо нешто, а да касније тога не придржавамо, као што је радила Приштина. Биће тешких притисака, али ако неко жели коректан однос, ми смо ту – рекао је Дачић.

Упитан да ли ће ”нон пејпер” можда бити резултат најављених посете Лајчака и Палмера, он каже да те посете могу бити образложене тиме да су прошли избори на Косову. Такође каже да се види каква ће даље бити ситуација када је реч о наставку дијалогу, али да више од тога не може да се очекује јер, како је рекао, влада у Приштини још није формирана.

  • Та влада ће бити веома екстремна, одбијали су било какав дијалог, није то ништа сада оптимистично у смислу да је албанска страна невина, а да у нама неко гледа кривца, то више није тако – рекао је Дачић.

“Од 1. марта прва активност у међустраначком дијалогу”

Дачић је за Пинк такође ракао да ће у понедељак, 1. марта, бити реализована прва активност у међустраначком дијалогу. Како је објасно реч је о видео конференцији на којој ће као председник Скупштине Србије разговарати са делегацијом Европског парламента коју ће предводити Дејвид Мекалистер.

Дачић такође каже да ће бити заказан дијалог са странкама и истиче да, ако учествују ванпарламентарне странке, треба позвати не само тзв. бојкот опозицију већ све странке које имају значај на политичкиј сцени.

Он је уједно и навео да исход дијалога треба да буде сагледавање да ли и шта треба поправити у изборним условима и нагласио да је спреман да води дијалог који треба да буде конкретан, а не начелног карактера и да се ”држе политичке тираде”.

  • Имаћемо активности на међустраначком дијалогу, али нећу дозволити да се од тога прави спектакл, а да у другом плану буде све што радим, борба за животе људи и за вакцинацију, питање економије, борба против криминала и корупције, питање регионалне стабилности и заштите нашег националног и државног интереса – нагласио је Дачић.

Извор: ТВ Пинк