Најновије

Дачић и Милићевић: Почиње међустраначки дијалог,преговарачи странака још непознати Вести

Међустраначки дијалог под покровитељством Скупштине Србије, уз посредовање Европског парламента, почеће видео конференцијом председника скупштине Ивице Дачића са председником Спољнополитичког одбора Дејвидом Мекалистером и још четворо представника ЕП.

Након тога,како је најављено, средином марта требало би да уследе и разговори са политичким странкама, али ко ће странке представљати у том дијалогу још није познато.

Поред Дачића и Макалистера, на првом видео састанку, који из Европског парламента оцењују као званичан почетак дијалога, требало би да учествују и европарламентарци Владимир Билчик и Тања Фајон, бивши европарламентарци Едуард Кукан и Кнут Флекенштајн који су учествовали и у првој фази дијалога, као и шеф Мисије ЕУ Сем Фабрици и шефица Мисије Србије у ЕУ Ана Хрустановић.

Дачић је најавио да би на састанку требало да се разговара о формату и темама дијалога после чега ће, како је рекао, позивати странке да се изјасне да ли желе да учествују и да доставе имена својих представника.

Социјалисти остављају могућност да у дијалогу не учествују, али уколико буду донели позитивну одлуку, представљаће их шеф посланичке групе СПС Ðорђе Милићевић и Жарко Обрадовић.

Учешће социјалиста ће, како је Милићевић рекао за Танјуг, зависити од односа европарламентараца према странкама које су до сада изразиле искрену жељу да на одговоран начин приступе дијалогу.

“Ако је садржај извештаја (Владимира Билчика) оно што смо чули путем медија, онда постоје бројна отворена питања и ми ћемо на страначким органима видети како се опходити према свему томе. Уколико будемо учествовали у дијалогу, направићемо своју платформу”, рекао је Милићевић.

Једна од непознаница за сада јесте и да ли ће се цео ток дијалога одвијати онлајн. Власт инсистира да те не буде тако.

“Ми инсистирамо на томе да то буде директан дијалог. Ако ми можемо свакога дана да заседамо и да се сусрећемо са 400-500 људи током дана, зашто не би могли и европски парламентарци?”, упитао је Милићевић и подсетио да се Србији прошлог лета замерало то што скупштина није заседала због пандемије корона вируса.

Извор: Танјуг