Најновије

Гостовање Бранка Ружића на ТВ Пинк: Образовни систем није место преношења вируса Вести

Образовни систем није место за трансмисију вируса корона, изјавио је министар просвете Србије Бранко Ружић, додајући да је свега око 0,5 одсто од укупног броја ученика заражено ковидом.

“Бројке нису алармантне и сви у Влади и грађани Србије требало би да буду задовољни преданошћу и наставног и ненаставног особља и одговорношћу коју деца показују. То је најбољи пример на који можемо да спречимо негативне ефекте корона вируса”, рекао је Ружић за ТВ Пинк.

Он је навео да је заражено и око један одсто запослених у образовном систему.

Наводи и да, како се повећава број оболелих у општој популацији, тако долази до благог повећања броја заражених у образовном систему.

Ружић каже да онлајн настава није “баук”, те да су деца дигитално писменија од старијих. Поручио је и да су родитељи у сваком тенутку били у могућности да изаберу како ће њихова деца да похађају наставу.

“Није ситуација таква да можемо свакоме да удовољимо, али се трудимо да васпитно-образовни процес траје”, рекао је Ружић.

Одлагање пројекта државне матуре за 2023/24. годину треба да омогући да се сви факултети укључе, поручио је министар просвете Бранко Ружић.

Он је рекао да је у општем интересу да сви факултети буду укључени у тај пројекат , те да не би требало да се догоди да неки кажу да то неће.

“Нама није интерес да неки факултет каже ”не, ми нећемо”. Боље рећи како ствари стоје, а не да кажемо да ће (државна матура) бити 2022, а онда дођемо у ситуацију да ништа није спремно”, истакао је Ружић.

Навео је да је “пилотирање” мале матуре рађено пет или шест пута, те додао да је некад потребно више пута тестирати, како би на крају то било и примењено.

Извор: Танјуг