Најновије

Дачић: Београдски фестивал игре један од најзначајнијих културних брендова Београда и Србије Вести

Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић поздравио је учеснике и отворио најавну конференцију манифестације 18. Београдски фестивал игре и истакао да уметност мора и може победити епидемију која већ годину дана ремети наш свакодневни живот, а нарочито живот наше и светске културне сцене.

Дачић је овом приликом истакао да је Београдски фестивал игре један од најзначајнијих културних брендова Београда и Србије.
„Ове године, у најтежим околностима, показује да је виталан, да не одустаје од своје мисије и да за њега не постоје препреке да по 18. пут окупи ауторе и љубитеље уметничке игре из целог света. Не сумњам да сви они заједно једва чекају да Фестивал почне, и да уживо виде шта је то најновије и најбоље у данашњој светској продукцији”, рекао је председник Народне скупштине Ивица Дачић и додао да Република Србија и на овај начин жели да потврди своју подршку Фестивалу игре, као једном од најзначајнијих културних програма чији смо домаћин и организатор.


Говор председника Народне скупштине Републике Србије вам преносимо у целости:

„Поштована потпредседнице Владе и министарко Гојковић,
Ваше екселенције,
Уважена госпођо Јунг,
Сигуран сам да делите моје задовољство што смо у прилици да наставимо ову лепу традицију у којој Београдски фестивал игре на овом месту, у Народној скупштини, објављује своје ново издање. Задовољство је још веће јер данас показујемо да уметност мора и може победити епидемију која већ годину дана ремети наш свакодневни живот, а нарочито живот наше и светске културне сцене.
Београдски фестивал игре је један од најзначајнијих културних брендова Београда и Србије. Ове године, у најтежим околностима, показује да је виталан, да не одустаје од своје мисије и да за њега не постоје препреке да по 18. пут окупи ауторе и љубитеље уметничке игре из целог света. Не сумњам да сви они заједно једва чекају да Фестивал почне, и да уживо виде шта је то најновије и најбоље у данашњој светској продукцији.
Република Србија и на овај начин жели да потврди своју подршку Фестивалу игре, као једном од најзначајнијих културних програма чији смо домаћин и организатор. У Београду и Новом Саду угостићемо 17 компанија из 11 земаља као круну овогодишњег Фестивала, у оквиру којег ће још бити и филмских и едукативних програма. Али о томе ће вам више говорити госпођа Јунг.
Моја улога, коју радо прихватам, је да вам пожелим искрену добродошлицу и сву подршку у наредним месецима за време трајања Фестивала и да још једном захвалим свим пријатељима који су помогли организацију овогодишњег Фестивала игре – Делегацији Европске уније у Србији, граду Београду, амбасадама земаља из које долазе овогодишњи учесници. А нарочиту захвалност дугујем мојој претходници на овом месту, министарки Маји Гојковић, што је на најбољи начин спојила свој јавни ангажман са афинитетом према уметничкој игри и заслужна за успостављање ове лепе традиције да баш из Народне скупштине сваке године крене нови Београдски фестивал игре.
Желим вам добродошлицу у Народну скупштину, а свим гостима и учесницима добродошлицу у Србију и, наравно, много лепих и узбудљивих тренутака током 18. Београдског фестивала игре.
Хвала“.

Извор: Парламент