Најновије

Обрадовић: Однос грађана Србије према ЕУ, као и пут Србије ка ЕУ, зависи од реакције ЕУ и решавања питања око формирања ЗСО Посланичка група

Делегација Народне скупштине Републике Србије 3. и 4. марта 2021. године учествовала је на Интерпарламентарној Конференцији о Заједничкој спољној и безбедносној политици и Заједничкој безбедносној и одбрамбеној политици, која се одржава у оквиру парламентарне димензије председавања Републике Португалије Саветом Европске уније. 

У делегацији су били проф. др Жарко Обрадовић, председник Одбора за спољне послове и Томислав Јанковић, заменик члана Одбора за одбрану и унутрашње послове Народне скупштине. 

Дводневну видео-конференцију отворили су Едуардо Феро Родригес, председник Скупштине Републике Португалије и Дејвид Мекалистер, председник Одбора за спољне послове Европског парламента. 

У оквиру три сесије учесници су разматрали питања сарадње између ЕУ и НАТО, свеобухватне стратегије ЕУ за Африку и имали размену мишљења са Џозефом Борелом, високим представником Уније за спољну и безбедносну политику и Јенсом Столтенбергом, генералним секретаром НАТО. 

Председник Одбора за спољне послове проф. Др Жарко Обрадовић поставио је питање високом представнику Уније за спољну и безбедносну политику Борелу: „с обзиром да је ЕУ била гарант спровођења Бриселског споразума из 2013. године, а да Приштина није применила одредбе у вези са формирањем Заједнице српских општина, шта ће ЕУ учинити како би Приштина применила Бриселски споразум?“  Професор Обрадовић је истакао  „да однос грађана Србије према ЕУ, као и пут Србије ка ЕУ, у великој мери зависи од реакције ЕУ и решавања овог питања“.

Категорије: Посланичка група