Судство је огледало правне државе Посланичка група

ДУБРАВЉА КРАЉ, народна посланица Социјалистичке партије Србије говорила је на седници Народне скупштине Републике Србије о Предлогу одлуке о избору судија који се први пут бирају на судијску функцију, који је предложио Високи савет судства.

Важно је да шансу добију најбољи, најкомпетентнији, највреднији и најдостојнији кандидати, људи узвишених моралних особина и чврстог интегритета.

            „Даме и господо народни посланици, уважени представници ВСС, пре свега драго ми је да сте поново овде и да након само месец дана поново на дневном реду имамо избор судија, јер заиста мислим да су кадровска појачања у нашем правосуђу неопходна уколико желимо да оно буде ажурно и ефикасно.

            Као што сте рекли, предложено је више од 30 судија и посланичка група СПС ће подржати њихов избор. Подршку смо већ дали на Одбору за правосуђе, када сам додуше пропустила прилику да Вас питам колико је било укупно пријављених на овом конкурсу.

            Било би добро да знамо какво је интересовање, будући да се сећам, да када је било речи о конкурсу у Ивањици, интересовање није било велико да су се примали кандидати из других градова, док чујем да је у неким местима број пријављених знатно већи, односно превазилази број слободних места. Тако да би било добро, ако будете у прилици, да нам дате тај податак, али у сваком случају позитивна је вест што ће се пријем нових судија наставити. Информисана сам о конкурсима који су расписани у другим градовима. Видела сам да је у Зрењанину расписан конкурс за пет нових судија.

            У Народну скупштину је стигао Предлог за избор судија у Привредном суду у Зајечару и то су заиста добре вести, јер мислим да је важно да се повећа број судија, јер судови су стварно преоптерећени и честе су примедбе да се праве велики размаци између рочишта, да суђења дуго трају и да се понекад не поштују процесни рокови и често се за то криве судије, а занемарује се чињеница да број судија углавном није адекватан броју предмета.

            Што се тиче кандидата који се данас бирају, верујем да је Високи савет судства на адекватан начин и исправно оценио њихову стручност, оспособљеност и достојност и да мишљења која су приложена кандидатурама представљају искрену препоруку.

            Када је реч о њиховом радном искуству, као једном од показатеља њихове стручности, у биографијама се може видети да је оно веће у односу на законом постављен услов. Чак имамо кандидаткињу која своје искуство стиче од 1997. године у судовима и тужилаштвима.

            Прошли пут када сте били ја сам изразила потребу да се олакша та проходност у судовима, као и у тужилаштвима и да се просто омогући млађим кандидатима да лакше напредују, јер је важно да имамо судије и тужиоце који су стасавали у време нових закона и који ће можда бити ентузијастичнији у примени модерних законских решења која имамо.

            Други показатељ стручности јесу теоријска знања о којима бих говорила просечна оцена са којом су кандидати дипломирали, која опет није део биографије, али ја се свакако надам да сте и ту чињеницу узели у обзир приликом самог формулисања предлога. Свакако сматрам да би и то требало због транспарентности изборног процеса да буде део биографије и да тај податак буде доступан јавности, али свакако морам да истакнем да су сви кандидати тзв. судијски испит, положили са највишом оценом.

            Такође, оно што бих посебно истакла што је можда интересантно са аспекта теме о родној равноправности јесте да од 14 предложених судија за Основни суд у Крагујевцу, 13 су женског пола што значи да ће ускоро у Крагујевцу правда бити у женским рукама, што наравно не сме да буде важно.

            Важно је да ову прву шансу добију они најбољи, најкомпетентнији, највреднији и најдостојнији, јер у јавности углавном када се говори о потреби да се независност судства унапређује, углавном се расправља о институционалној компоненти независности, односно да ли су те гаранције на најбољи могући начин инкорпорисане у наш Устав и разматра се у ком правцу би тај сегмент требало даље унапређивати.

            Али, сматрам да је за остварење независности, непристрасности суда можда и важнија персонална компонента која зависи управо од достојности судија које ће чинити наше правосуђе. Важно је да ту буду људи узвишених моралних особина и јаког и чврстог интегритета којим ће одбити све утицаје ма од кога они долазили, одолети свим притисцима, неће пристати ни на какве подстицаје ма како примамљиви они били, који ће остати глуви на молбе, захтеве и друге интервенције. Зато квалитетне судије у народу углавном нису вољене, али су поштоване.

            Нажалост, сигурна сам да има и супротних примере. Ето, читали смо у медијима да је пре, чини ми се, десетак дана једна судија ухапшена због сумње да је примала мито и наша држава мора да се избори, не само са корумпираним политичарима, службеницима, полицајцима, него и са судијама.

            Један од начина за ту борбу је да се већ при самом избору воде рачуна да шансу добију оне за које се основано може претпоставити да неће бити склони коруптивним радњама, да неће дозволити да их било ко стави под своју контролу, ни политика, ни мафија, ни жена, ни љубавница, ни другови, ни закупци, да ће бити независни у односу на све осим у односу на Устав и закон.

            У нади да су предложени кандидати баш такви, као што сам рекла, посланичка група СПС ће подржати њихов избор, али ако се током наредне три године појаве и најмање назнаке да није тако, ја позивам Високи савет судства да не изврши њихов реизбор. Јер, не смемо да заборавимо да је управо судство огледало правне државе. Хвала вам.“

Категорије: Посланичка група