Најновије

Интервју Милутина Мркоњића за Данас: Србија неправедно заборавила Слободана Милошевића Вести

Милутин Мркоњић, почасни председник Социјалистичке Србије, о бившем лидеру и другу.

„Пре петнаест година у Хагу је убијен два пута бирани председник Србије и једном председник Савезне Републике Југославије Слободан Милошевић. Тадашњи државни органи Борис Тадић и Војислав Коштуница нису дозвоиили чак ни да се сахрани онако како то доликује државнику. Међутим, без обзира на све забране Слободана је испратило пола милиона грађана. Његови партијски другови остали су сви лојални, углавном. Разумљиво је да је партија која је претрпела голготу, какву је претрпео СПС, и који је углавном само преживљавао, није ни могао да учини нешто више око сахране бившег председника државе”, каже за Данас Милутин Мркоњић, подсећајући на начин на који је сахрањен Слободан Милошевић. А сахрањен је у дворишту родне куће, испод липе.

Да ли се Србија неправедно одрекла и неправедно заборавила Слободана Милошевића?

– Србија никада неће заборавити Слободана Милошевића. И данас када пролазим Србијом, видим да је више од 50 одсто људи оријентисано ка његовим идејама.

Многи га ипак спомињу као ,,зликовца“, који је хапсио и затварао људе и покренуо ратове у бившој Југославији?

 – Свима који причају да је био зликовац, саветујем да читају шта светски медији пишу о њему. У више од 90.000 разних медијских текстова и снимака, Милошевић је позитивна личност 20. века. И последња књига Слободана Антонића, који је за време Милошевића био против њега, говори најреалније каква је била владавина бившег председника Србије.

 Има ли истине у тврдњама лидера Српске радикалне странке Војислава Шешеља да је Милошевића издала и његова странка док је био у Хагу?

 – Извињавам се Војиславу Шешељу, али он не говори истину. Партија која је остала без свог председника, која је претрпела највећу шикану и имала младо руководство успела је да стане на ноге.

Занимљиво је да актуелни лидер СПС Ивица Дачић није био ни на сахрани Милошевића, а ниједном није отишао чак ни на годишњицу смрти у Пожаревац.

 – То нема никакве везе. Ми нисмо идолопоклоничка странка. Дачић је председник СПС, а ја сам почасни председник и у име странке сваке године полажем венац на гроб Мииошевића.

Верујете ли у истинитост саопштења Хашког трибунала како је умро Милошевић?

– Не верујем. Хашки трибунал лаже, по налогу западних партнера. Милошевић је убијен у Хагу и те тврдње темељим на основу лекарских налаза, страних и наших лекара. Имамо комплетирану документацију. Објавићемо све то једног дана.

Не тако давно рекли сте да ДС није дозволио повратак Милошевићеве породице у Србију, али СПС је био део те власти. Због чега ви нисте инсистирали на томе?

 – Чинили смо сваки дан све што смо могли. Лично сам телефон у руке давао тадашњем председнику Борису Тадићу да разговара са Миром Марковић и да јој објасни зашто још није време да се враћа у земљу из полиличких разлога. Молио сам и потоњег председника Томислава Николића, али и ту сам добијао исти одговор: Мрко, још није време, јер су политички односи у Србији трусни да би се Мира вратила. Са Вучићем никада о томе нисам разговарао.

Али зашто ваши дугогодишњи савезници напредњаци то нису дозволили?

 – Замерам ја то свим властима од Петог октобра наовамо. И не само што им замерам што нису омогућили Мииошевићевој породици да се врати, већ и да он сам буде сахрањен као државник, како и заслужује. Породица му је подигла две бисте у дворишлу, испод липе,њихове породичне куће, али држава је била дужна да обезбеди испраћај Милошевићу, као бившем председнику. Убеден сам да ће једнога дана доћи време, када се сви наши владари изређају, да дође и на њега ред.

И људи у Пожаревцу се буне што је сахрањен у дворишту куће. Шта би било када би сви почели да сахрањују своје најмилије у своја дворишта?

 – То први пут чујем да се неко буни. Наравно није он заслужио да буде тако сахрањен, али Алеја великана је тамо где је Слободан сахрањен.

Шта се догодило са вашом иницијативом о подизању споменика Милошевићу. Да ли је негде запело и ко кочи?

– Нисмо још добили ни негативан, ни позитиван одговор, али верујем да се разматра. Верујем да ће град испоштовати наш захтев.

Ви сте били блиски са Милошевићем и његовом породицом и сигурно знате да ли је заиста он лоше потезе вукао захваљујући својој супрузи и лошим саветницима или је сам доносио одлуке?

 – Захваљјујући пропаганди ДОС-овог режима уврежено је мишљење да је госпођа Мира Марковић водила главну реч. Молио сам га више пута док је био у Хагу да да интервју и дао је Новостима, где је рекао да је сам доносио битне одлуке, а да ли се консултовао са саветницима или женом није важно.

Да ли су те одлуке са данашњег становишта биле исправне, чак и оне које су довеле до бомбардовања Србије?

 – Више од 90 одсто тих одлука је било исправно. Бомбардовање нема везе са његовим одлукама, то и врапци на грани знају, а о томе је причала и Карла дел Понте.

 Били сте привржени Милошевићу, да ли зато што је био добар државник или добар човек?

 – Био је и добар државник и добар човек. Дружили смо се.

 Многи верују да би Србија била слободнија и боља земља да није било Милошевића.

 – Србија би раније била поробљена земља да није било њега. Он је спасао Србију и оставио темеље у Резолуцији 1244 и у Дејтонском споразуму, којим је омогућено формирање Републике Српске. Нажалост власти после Петог октобра нису учиниле ништа да правилно искористе Резолуцију 1244. Нек направе боље ако могу данас.

Извор: Данас