Најновије

Никола Никодијевић: Град Београд се залаже за интензивни процес вакцинације и да због тога делује у више праваца Београд

Редовни састанак координације Града Београда, Градског завода за јавно здравље, градских општина и директора домова здравља у вези са вакцинацијом коју обављају мобилни тимови на територији града одржан је данас у згради Градске управе на Тргу Николе Пашића. Састанку су присуствовали председник Скупштине града Никола Никодијевић, заменик градоначелника Горан Весић, секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић, секретар за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима Дарко Главаш, председници градских општина и директори домова здравља са територије Београда.

 Никодијевић истиче, „почели смо са домовима здравља, наставили са пунктовима на којима се може вакцинисати много људи, попут Сајма и Белекспоцентра, а потом су на ред дошли и мобилни тимови који стижу до непокретних и слабије покретних особа. Не би требало заборавити ни мобилне пунктове, чији је основни циљ да „приближе” процес вакцинације суграђанима који живе у руралним срединама нашег града и којима пријава и долазак на место где се врши имунизација нису једноставни. Ту се махом ради о старијим особама, а наш циљ је да дођемо до сваког појединца са територије града који жели да прими вакцину, а није био у могућности да се пријави на портал еУправе или да стигне до места за вакцинацију – рекао је Никодијевић. 

Он је додао да је на иницијативу заменика градоначелника Горана Весића у току је вакцинација запослених у великим системима и радним колективима. 

– Желимо да обезбедимо највећи спектар могућности, то јест начина да људи приме вакцину – у домовима здравља, на мобилним пунктовима, у радној заједници, код куће, док је за викенд почела и вакцинација људи који нису пријављени преко портала еУправе. Током јучерашњег дана готово 1.000 људи, који нису пријављени, примило је вакцину на Београдском сајму. Имамо довољно вакцина, на располагању су нам вакцине свих произвођача и све су апсолутно безбедне. Грађани би требало да изаберу ону за коју сматрају да им највише одговара. Читав процес вакцинације иде у добром правцу. До јуче је бар првом дозом вакцинисано 29,12 одсто пунолетног становништва на територији града, а више од 256.000 људи је ревакцинисано, што је више од 18 одсто пунолетног становништва. Дугујемо захвалност свим актерима који учествују у овом процесу, јер вакцинација је једини начин да што пре изађемо из ове ситуације и победимо у борби против ове актуелне пошасти у практично целом свету. Уколико будемо дисциплиновани и позитивно одговарамо на позиве за вакцинацију, убеђен сам да ћемо брзо савладати епидемију. До четвртка, сви грађани који нису пријављени могу на Сајму да приме вакцину „астра зенека” – додао је Никодијевић. 

Извор: Беоинфо

Категорије: Београд