Дијана Радовић: Дигитализација и развој електронских комуникација – услов за развој и напредак сваке средине и сваког друштва Посланичка група

Дијана Радовић, народна посланица Социјалистичке партије Србије говорила је на Четвртој седници Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2021. години

Обезбеђење квалитетног интернета којим би било покривено целокупно подручје Србије доприноси и унапређењу руралних и удаљених области, стварању повољног привредно амбијента, унапређењу индустријских области, али и повезивању привредних региона наше земље

Поштовани председниче Народне скупштине, уважена министарко Матић са сарадницима, колегинице и колеге народни посланици, о потреби стварања бољих услова за живот на селу, као и о значају улагања у инфраструктуру у руралним срединама како бисмо задржали младе људе да остану и да живе у својим местима, говорила сам више пута у овом виском Дому.

            С тим у вези, данашња тачка дневног реда – Предлог закона о потврђивању уговора о зајму између Владе Републике Србије и Европске банке за обнову и развој говори управо о спремности и решености Владе Републике Србије да те услове и омогући, али и реализује.

            Пројекат изградње широкопојасне комуникационе инфраструктуре у руралним пределима у том смислу омогућиће квалитетан интернет који ће покривати рурална подручја и на тај начин имаће посебан значај за повећање квалитета свакодневног живота људи који живе и раде на селу.

            Може се рећи да је у питању пројекат који ће у великој мери олакшати живот на селу, јер је данас дигитализација и развој електронских комуникација један од неопходних услова за развој и напредак сваке средине и сваког друштва.

            У претходних годину дана сведоци смо да је интернет био кључно средство за превазилажење бројних проблема који нам је вирус Ковид 19 донео и да смо у том случају посебно имали проблема у образовању, али и могућност рада и испуњавања радне обавезе уопште. Цео систем наставио је и да функционише управо захваљујући интернету, односно ту пре свега мислим на онлајн наставу, али и на рад од куће.

            Пандемија је, слободно можемо рећи, оголила додатно дигиталну неједнакост између деце у руралним и деце у урбаним срединама.

            Према подацима до којих сам дошла припремајући се за данашње излагање, преко 80% младих у Србији свакодневно користи интернет, а свака девета млада особа у Србији нема квалитетан приступ интернету, што даље имплицира да у просечном разреду у Србији најмање три ученика немају добре услове за онлајн учење.

            Управо је овај пројекат прилика да превазиђемо и овај проблем и имајући у виду да данас деца широм света користе интернет не само за међусобну комуникацију и не само за учење, већ и за прављење одређених програма и софтвера како би унапредили живот у својим локалним заједницама.

            Један од примера где је унапређен и живот у глобалној заједници јесте и седамнаестогодишњи дечак из Вашингтона, о коме смо имали прилику да читамо претходних месеци, а који је направио сајт за праћење заразе корона вирусом.

            Управо због тога је важно што данас дискутујемо о овом пројекту, као што је важно и Пројекат „Повезане школе“,  који смо ратификовали крајем прошле године, јер доприноси да деца у руралним срединама имају доступне и квалитетне рачунарске мреже и рачунарску опрему, али такође и приступ интернету и на тај начин имају прилику и могућност да реализују неке од својих идеја и да буду припремљена за изазове који их очекују у будућности, односно да не заостају за својим вршњацима који живе у градским срединама.

            Наравно, највеће бенефите од овог пројекта свакако очекујемо у сектору образовања, јер ће овим пројектом бити обухваћено повезивање интернетом преко 500 основних и средњих школа, као и других јавних установа у руралним подручјима и преко 80.000 домаћинстава у околним срединама.

            Ово је посебно значајно ако узмемо у обзир да је током пандемије корона вируса у руралним срединама имало одређених проблема приликом извођења и организовања онлајн наставе, док у градским срединама то није био случај и онлајн настава се одвијала сасвим нормално.

            У сеоским подручјима су посебно просветни радници изнели велики терет ових новонасталих околности и с тим у вези сматрам да ће управо и улагање у комуникациону инфраструктуру, као и у рачунарску опрему, али и у модернизацију школа, управо допринети просветним радницима да лакше обављају свој посао, као и да изводе наставу квалитетније и боље.

            У ширем контексту, управо ово улагање допринеће једном много већем друштвеном проблему, а то је да ће утицати позитивно на опстанак наших села. Зато је ово одличан пример како квалитетним пројектима можемо да предупредимо и да решимо  велике и шире друштвене проблеме.

            Обезбеђење квалитетног интернета којим би било покривено целокупно подручје Србије доприноси и унапређењу руралних и удаљених области, стварању повољног привредно амбијента, унапређењу индустријских области, али и повезивању привредних региона наше земље.

            Интернет, као што знамо, је данас потреба и пословних комуникација и такође једно од основних средстава електронског пословања. У том смислу, ширење мреже на рурална подручја бенефите ће осетити и наши пољопривредни произвођачи који ће на тај начин много лакше моћи да дођу до купаца за своје производе и моћи ће много лакше и успешније да презентују, али и да продају своје производе путем интернета.

            Оно што је посебно важно јесте да и млади на селу неће више имати осећај да су грађани другог реда, јер немају могућности да користе мобилне телефоне и рачунаре као средство комуникације и везе са светом, а ова прилика да реализујемо овај пројекат свакако да ће допринети да се нашем селу приближе све информације које долазе из света, брз проток информација и искустава које ће имати прилику да размењују, али такође ће утицати на модернизацију села и на развој сеоског туризма као врсте туризма која је последњих година у експанзији у Србији.

            Оно што је од вишеструког значаја за развој руралних подручја свакако јесте и могућност да наши грађани у руралним подручјима могу да користе електронске уступке јавног сектора и што ће им олакшати живот и смањити многе ситуације и компликованости са администрацијом.

            На крају, искористила бих прилику и присуство министарке Матић и указала на потребу не само побољшања сигнала интернета, већ и на потребу побољшања сигнала мобилне телефоније у селима широм Србије са чиме се наши грађани још увек често сусрећу, а што им онемогућава нормално свакодневно функционисање.

            Развој информационо-комуникационе технологије не утиче само да одржавамо оне навике које су средство 21. века и, наравно, одраз дигиталног друштва у коме се налазимо, већ и остварује нам одређене једнаке полазне могућности за све сфере друштвеног живота.

            Овај зајам и ефекти које се очекују од изградње широкопојасног интернета за многа рурална подручја у Србији посланичка група Социјалистичке партије Србије сматра као инвестицију у будућност, а не као трошак и ми ћемо у дану за гласање подржати овај Уговор о зајму између Владе Републике Србије и Европске банке за обнову и развој, који је данас на дневном реду. Хвала.

Категорије: Посланичка група