Гостовање Николе Шаиновића у Упитнику на РТС: Ми морамо да бранимо државу, народ и наше историјске тековине Вести

Дан који се не заборавља свакако је 24. март 1999. године – када су почели ваздушни напади на Савезну Републику Југославију. За 78 дана погинуло је између 1.200 и 3.000 људи. Одлука о бомбардовању тадашње СРЈ донета је, први пут у историји, без одобрења Савета безбедности УН, а наредбу је тадашњем команданту савезничких снага, америчком генералу Веслију Кларку, издао генерални секретар НАТО-а Хавијер Солана. СРЈ је нападнута под изговором да је кривац за неуспех преговора у Рамбујеу и Паризу о будућем статусу покрајине Косово и Метохија.

Никола Шаиновић, бивши потпредседник Владе СРЈ истакао је у емисији Упитник да је тадашње руководство било свесно да је бомбардовање могуће, јер је претња постојала.

“Ми не можемо да дамо Косово зато што нам неко прети. Предај Косово зато што ти претим. Не идемо ми у рат, ми не можемо да дамо Косово зато што нам сила прети, о томе се ради”, нагласио је Шаиновић.

Оценио је да су претњу бомбардовањем сматрали као животну претњу, али и животну клетву и да на томе, како је навео, “и данас стојимо као држава и као народ”.

“Ви морате да браните државу народ и своје историјске тековине. Величина те одбране одређује ваше опредељење да браните, а не величина силе. Често се каже ви сте ишли у рат. Не, у рат је ишао онај ко је бомбардовао, ми смо ишли у одбрану”, сматра Шаиновић.

На питање да ли се НАТО агресија могла избећи, Шаиновић је рекао да је оно што је тада била црвена линија коју су поставили у свим контактима и преговорима, да је суверенитет државе  недодирљив, а аутономија КиМ немерљива.

“То је кључна линија, линија одбране. Ја не видим да смо ми могли да кажемо групи земаља, а то је НАТО, суверенитет над својом земљом, примамо оружане групе које носе оружје и могу да лише слободе кога хоће”, нагласио је Шаиновић.

Потврдио је да је тадашњи председник Србије Милан Милутиновић нудио да Југославија уђе у НАТО да КиМ остане у саставу земље, али да је Кристофер Хил рекао да то није тема и да о томе неће да разговара.

Извор: РТС

фото: Архива