Гостовање проф др Предрага Ј. Марковића на РТС: Једина ратна акција НАТО у Европи-то је први напад НАТО пакта у историји Вести

Дан који се не заборавља је 24. март 1999. године – када су почели ваздушни напади на Савезну Републику Југославију. За 78 дана погинуло је између 1.200 и 3.000 људи. Истричар и потпредседник ГО СПС Предраг Ј. Марковић рекао је за РТС да у то време Срби нису могли да схвате да наши стари савезници, Американци, Британци могу да нам то ураде – то је први напад НАТО пакта у историји.

Црна годишњица склонила је корону са насловних страна новина. На данашњи дан авиони НАТО почели су бомбардовање СРЈ.

Историчар Предраг Ј. Марковић је рекао, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, да је тада његова петогодишња ћерка направила први коментар и питала га – што се брине.

Те ноћи је једну независну у земљу у Европи бомбардују бивши савезници због измишљеног разлога, рекао је историчар.

Према његовим речима, ћерка је тада показала истанчани осећај за политичку ситуацију.

Одговарајући на питање да ли могло да буде избегнуто, питање је много компикованије јер после Рамбујеа једини начин био да се избегне рат – капитулација.

“Сад једна ствар ако смо знали да ће да нам отму што смо се мучили да бранимо”, рекао је Марковић. Каже да је Рамбује представљао реферндум за Албанце.

Поставите лично питање – ако хоће да вам отму нешто најдрагоценије, шта да кажемо, 19 разбојника, као 19 земаља, што да се браним, добићу батине, испричао је Марковић.

“Није то само очајни пркос, у то време Срби нису могли да схвате да наши стари савезници, Американци, Британци могу да нам то ураде, било је непојавно, то је први напад НАТО пакта у историји”, истиче Марковић.

Једина ратна акција НАТО пакта

Марковић указује да једина ратна акција НАТО пакта у Европи било бомбардовање Србије.

“Ту је почела политика лажне вести, касније су уништили Ирак под оптужбама да има оружје за масовно уништење , по подацима УНХЦР већина избеглица је кренуле са Косова када су почеле да падају бомбе”, подвлачи Марковић.

“Процентулано подједнаки број Срба побегао је  са Косова као и Албанаца под бомбама, лажни редослед догађаја је био у питању”, каже историчар.

Према његовим речима, било је несретне политике, али то траје деценијама, Ахтисари је у Индонезији урадио супротно од Косова – исту ствар је решио супротно, на Косову је подстакао албанску незавиност.

“Највећи број људи на свету не подржава косовску независност, јер је Кинез мање вредан од Немца, а ту су још Индија, Кина и Русија”, рекао је Марковић.

Лекције о НАТО бомбардовању

Марковић указује да је проблем што се ђаци спремају за пријемни, а тематика се учи у 8. и 4. разреду.

“Уџбеници су објективни, на децу више утичу медији, новине, нападају се сироти уџбеници”, истиче Марковић.

“Јавни сервис је права образовна инситуција, умрле су добре новине, неке од новина не заслужују да буду ни за пијацу за тезгу”, подвлачи Марковић.

Према његовим речима, јавни сервис има мисију, далеко ће пре послати поруку, зато треба држава да подржи јавни сервис, да буде моћан, независан и поштен.

Историчари се баве тим питањем после 22 године. Каже да Хашки суд има једну добру особину јер су сакупили документа.

“Проблеми су дубоког контекста, оно што је често заборављено је да се ниједна земља није нашла у таквој ситуацији, Словачка, Румунија имају мањине, северни Кипар нико не признаје сем Турске, а од нас се тражи да учинимо нешто што нико није учинио”, указује Марковић.

Ми смо у европском миру нападнути да урадимо нешто што није ствар људских права, каже он.

Албанци нису хтели никакву српску државу, тактика је била што горе то боље, рекао је историчар.

Највише осиромашеног уранијума је бачено на Косово, хиљадама година ће се умирати од “ослободилачког поклона”, закључио је Марковић.

Извор: РТС