Најновије

Никада нећемо заборавити хероје одбране од НАТО агресије 1999. године Вести

Делегација Социјалистичке партије Србије, предвођена чланом Председништва Николом Шаиновићем и народним посланицама Дубравком Краљ, Дијаном Радовић и Нином Павићевић обележила је 22. годишњицу од НАТО агресије на Савезну Републику Југославију, полагањем венаца на споменик Вечна ватра на Ушћу.

НАТО агресија на СРЈ је један од најтежих злочина против човечности у 20. веку, која је отпочела без одлуке СБ УН. Последице акције „Милосрдни анђео“ и 78 дана даноноћног бомбардовања су стравичне: убијено је око 2.500 цивила од чега најмање 79 деце, повређено више од 12 хиљада људи, са простора Косова и Метохије протерано је преко 200 хиљада грађана неалбанске националности а на територију Србије бачено 15 тона осиромашеног уранијума. Током бомбардовања легитимне мете агресора били су инфраструктурни објекти, болнице, породилишта, мостови, рафинерије, школе, споменици културе и сва та злодела нанела су огромну материјалну штету која се процењује на десетине милијарди долара.

”СПС је била носилац свих преговарачких и мировних процеса који су претходили бомбардовању. Ми смо учинили све да до бомбардовања не дође, тако што смо понудили најширу аутономију за Албанце на Косову. Понудили смо да дође ОЕБС, да спроведемо изборе и реализујемо аутономију.  Концепцију најшире аутономије смо заступали и спроводили и на преговорима у Рамбујеу.

Наша црвена линија била је одбрана суверенитета земље и остварење права српског народа на Косову и Метохији. Испод те црвене линије ми нисмо могли. Често се људи питају да ли смо могли да избегнемо бомбардовање. Наш одговор је да ми нисмо могли да избегнемо одбрану своје земље, Косова и српског народа.

А о бомбардовању је одлучио онај ко је бомбардовао. Зашто нам Американци нису дали Резолуцију 1244 23. марта, дан пре агресије? Него су терали рат, па кад су видели да не може, онда су нам дали Резолуцију. Та Резолуција је резултат наше борбе а она је и данас основа борбе за остварење историјских тековина Србије и Српског народа на Косову.

Резолуција 1244 је више пута прекршена а најрадикалније је је проглашење независности Косова”, рекао је Никола Шаиновић након полагања венаца.

Као најсветлији пример херојске одбране, у неравноправној борби са вишеструко надмоћнијим непријатељем, свакако јесте Битка на Кошарама. Социјалистичка партија Србије се у претходним годинама трудила да организовањем трибина на тему „Кошаре-Битка која траје“, у којој су учествовали команданти и војници Војске СРЈ, сачува истину о херојима овог рата. Посебно смо поносни на чињеницу да у Београду један булевар носи име по херојима са Кошара, а да је јавност захваљујући Радио телевизији Србије коначно видела екранизовану верзију истине о највећој бици за очување суверенитета и територијалног интегритета СРЈ.

Како би се одужили овим истинским јунацима и како не би дозволили да их поколења забораве, залажемо се да истина о НАТО агресији и херојској одбрани наше Војске и народа нађе своје место у уџбеницима историје за 8. разред основног образовања.

Служба за информисање ГО СПС