Никола Шаиновић: “Нисмо ишли у рат, него у одбрану, могао је и Лазар да се не бори на Косову” Вести

Отпор Србије током НАТО бомбардовања донео је нашој земљи Резолуцију 1244, каже бивши потпредседник Владе СРЈ Никола Шаиновић.

Одговарајући на питање да ли је руководство тадашње СРЈ укалкулисало број жртава, Шаиновић каже да без обзира морају да се бране народ, држава и историјске тековине.

“Величина те одбране одређује ваше опредељење да морате да се браните, а не величина силе. Да нека власт хипотетички изађе и каже – знате, нама много прете, ми ћемо да предамо Косово јер нам прете, па прогласили би их сви за издајнике”, рекао је он.

Шаиновић каже да није тачно да је СРЈ ишла у рат, већ је ишла у одбрану.

На питање да ли је било “јефтинијег решења” тог сукоба, Шаиновић одговара:

“Знате, јефтиније је било да се кнез Лазар не сукоби са већом турском војском на Косову, да се Србија у Првом светском рату не сукоби, да нема устанка у Другом светском рату… Србија није јуче настала. Постоји мера у којој је одговорност према народу, држави и будућности већа него калкулација”, казао је Шаиновић.

На питање зашто је СРЈ одлучила да иде у рат, Шаиновић напомиње да нисмо ишли у рат да некога бомбардујемо.

“Ми не можемо да дамо Косово зато што нам сила прети, о томе се ради. Не идемо ми у рат да нападнемо ми НАТО. Њихову претњу бомбардовањем ми сматрамо као животну претњу. То је била претња – предај Косово зато што ти ја претим. Све што смо тада размишљали, на томе стојимо и данас као држава”, оцењује Шаиновић.

Он је казао да је руководство земље било свесно да је могуће бомбардовање, али да предаја Косова под датим условима није била прихватљива.

“Није то била нека академска ситуација”, напомиње Шаиновић.

Он је навео да је отпор тадашње СР Југославије и донео Резолуцију 1244.

“Ја имам једноставно питање, зашто нам Американци нису дали Резолуцију 1244 23. марта, дан пре агресије? Него су терали рат, па кад су видели да не може, онда су нам дали Резолуцију”, казао је он.

Шаиновић је изнео и информације о самим преговорима пре НАТО напада.

“Ми смо били спремни да уђемо у НАТО, само да сачувамо целину државе. То је био очајнички гест – ево да ставимо и себе на тацну. Кристофер Хил нам је рекао – то није тема”, навео је Шаиновић за РТС.

На питање шта је била тема, односно циљ агресије, Шаиновић каже да је у питању стратешки циљ.

“Стратешки циљ је израђен том ратном операцијом, али није реализован до краја, јер је наш отпор имао смисла”, казао је он.

Као успех отпора Војске тадашње СРЈ, Шаиновић наводи управо Резолуцију 1244.

“Борба за Резолуцију и политичко решење се показала као стуб историјске борбе за права на Косову. Циљ је био да се са ове стране Проклетија велика сила угради и направи своју базу”, казао је Шаиновић.

Извор: Б92