Најновије

За судије треба бирати непсистрасне и професионалне људе, који нису подложни било каквим утицајима Посланичка група

СНЕЖАНА ПАУНОВИЋ, народна посланица и заменица шефа Посланичке групе Социјалистичка партија Србије говорила је о  Предлогу одлуке о избору заменика Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности – за заштиту података о личности и Предлогу одлуке o избору судије који се први пут бира на судијску функцију

На дан годишњице од почетка НАТО бомбардовања  Аљбин Курти, премијер тзв. Косова дозволио је себи луксуз да да изјаву како прославља 24. март и радо се сећа момента када су се НАТО авиони обрушавали на српско небо, обећавајући слободу.

                Уважени гости високог дома, поштоване колеге, грађанке и грађани Србије, две важне тачке данас о којима су моје колеге говориле.

                Ја ћу кренути на начин што ћу најпре рећи да ћемо подржати избор судија, из много разлога, али оно на шта желим да се осврнем, то је да увек осетим задовољство када бирамо професионалце на овако важна места каква су места судија. Зашто то кажем?

                Зато што време иза нас говори о томе да смо неретко знали да направимо грешку, или још горе, да судови одраде свој посао, да судије донесу непристрасну одлуку, а да политика направи крупну грешку коју данас плаћамо.

                О чему говорим, 24. марта, јучерашњи дан, премијер тзв. Косова, Аљбин Курти, дозволио је себи луксуз да да изјаву да прославља дан и радо се сећа 1999. године у коме су се НАТО авиони обрушавали на српско небо, обећавајући слободу, зору слободу.

                Цитирам „ Данас славимо победу снаге, људске савести над насиљем и српским шовинизмом“. Не вежем ово случајно са судијама, зато што да смо имали довољно политичке свести, Аљбин Курти никада не би био на слободи, чак ни данас.

                У тренутку када је оптужени осуђен за злочине као терориста, ја мислим да је био осуђен на неки рок који га ни данас не би држао ван затвора, па му не би оставио, чак ни могућност да у овој тзв. држави глуми премијера и још се брутално подсмева српским жртвама, оптужује нас за нешто што, не да није наш грех, него је наша највећа и то, отворена рана.

                У том смислу мислим да је јако важно када бирамо судије и када им указујемо поверење, али и када о томе водимо рачуна да су то људи који , пре свега нису подложни било каквом утицају, јер смо у годинама иза нас имали неки период када смо бирали судије, зато што су подобни и зато што се некоме свиђају.

                Ја не познајем кандидата, али из биографије видим да имамо квалитетан предлог и надам се да ће се наставити ова квалитетна пракса, да само такве људе и бирамо на те функције.

                Друга тачка дневног реда, не мање важна, господине Мариновићу, ми смо се видели на Одбору за културу. Ја сам привилегована, па сам имала част и прилику да предложену госпођу Сању Унковић и чујем и упознам и схватим о којој се енергији ради. Међутим, пре него се вратим на самог кандидата, похвалићу Ваш рад. Ми смо тамо чули, све оно што сте Ви били у обавези да урадите у време пандемије, у време корона вируса, када сте чак и сами у једном, не кратком периоду били у изолацији.

                То говори о Вашој професионалности и наследили сте човека који није био толико професионалан. Наследили сте човека на чији смо рад имали замерке и те како, отворена питања која нису мала. Све су моје колеге говориле о томе.

                Понављала бих се ја, ако бих кренула да причам ту причу, али хоћу да упозорим и о томе сам говорила када је министарка Матић неки дан била у Скупштини, а то је о тој штетности друштвених мрежа када су у питању наша деца.

                Ја памтим да сте нам и на Одбору рекли, а чини ми се и поновили када је колега Старчевић говорио, да од Фејсбука нисте добили никакав одговор. Међутим, мислим да је највећа опасност заправо сада за наше најмлађе управо на једној другој друштвеној мрежи, која се зове Тик Ток, на нечему чега су нам деца жртве у буквалном смислу те речи.

                Ја знам да то није проблем који можете да решите сами, али знам да постоји и решеност и народних посланика и Вас и извршне власти, и да томе станемо на пут.

                Негде сам мишљења да пратити трендове по сваку цену није нужно, нарочито не ако ти трендови у доброј мери угрожавају Вашу децу, а ми имамо, нажалост, ја се сада нећу бавити статистиком, пре свега да се не огрешим о некога, чини ми се не мали број случајева самоубиства као последица инспирације управо са те друштвене мреже која је прилично неконтролисана.

                Ризикујем да ће ме људи који су одушевљени „Тик-Током“ као простором за неку саморекламу или чак и профит, а мислим да тамо постоји и нека могућност профита када се користе те мреже, оптужити за чињеницу да данас покушавам да нешто омаловажим, међутим, прихватићу сваку критику, ја остајем при свом ставу – о одређеним друштвеним мрежама треба разговарати на начин да оне можда не треба да постоје.

                Злоупотреба личних података, како да не, о томе негде сви имамо свест када се уопште упустимо у један такав вид комуникације. Са друге стране, они имају своју предност. Ја то говорим са позиције неког ко је, као и 200 хиљада Срба са КиМ или расељених из Босне или из Српске Крајине, Републике Хрватске, преко тог „Фејсбука“ можда нашао једини начин да се повеже са свим својим суграђанима и познаницима, јер то би другачије било тешко. Има она својих предности.

                Наравно, Ви немате лак задатак. Ја знам да су злоупотребе увек нешто што се најбрже прима у нашем народу. Ми најпре прихватимо све те пошасти које нам не требају и када би били ефикасни на неке друге теме, ко зна где би нам био крај.

                Поново наглашавам, тај „Тик-Ток“, по мени, не знам како функционише, јесте мрежа коју би требало дебело преиспитати и можда размишљати о одлуци шта и како са њом.

                Када је у питању Сања Унковић, кандидат ког сте предложили, на то имате право, ја морам да кажем својим колегама који нису имали прилику да Сању чују, упознају и виде, да се ради о једној младој жени која је пре свега, чини ми се од 2011. године, запослена у канцеларији Повереника за информације од јавног значаја, да она осим што познаје овај посао и врло предано га ради, има сјајне идеје и огромну енергију и некако, чини ми се, довољно васпитања да би Вам пре свега била бескрајно захвална на чињеници да сте јој указали поверење.

                Ја увек реагујем позитивно, родно-патриотски, када су у предлогу жене и то никада неће проћи, али мислим да са друге стране јесте повукли добар потез, зато што стоји она крилатица – када бирате мушкарца, он пита – шта ћу бити, а када бирате жену, она пита – шта ћу радити.

                Није нас Сања питала шта ће радити. Она је нама рекла шта су јој идеје, објаснила нам је и шта су проблеми са којима се сусрећете, пре свега због те разуђености проблема. Када то кажем, онда мислим да, ако се не варам а Ви ћете ме исправити, ја имам право и да погрешим, случајеви који се догађају у Врању, на крајњем југу, на крајњем северу, некада траже и физичко присуство, што није лак посао за једног човека. То јесте био мотив да искористите своје право које Вам уопште гарантује овај закон, да изаберете заменика, али и да направите те тимове са којима ћете сарађивати. Ту је Марија у праву, лакше је пријавити једну такву ситуацију ако имате на локалу могућност да то урадите, него ако то морате да радите писмено или да евентуално физички дођете у Београд или у било који од већих центара.

                Колико год Београд био најбројнији град, мислим да су можда проблеми у руралним срединама већи а да их нисмо свесни и да можда тамо где ћемо сада и унапредити пре свега тај сигнал интернета, о томе смо донели или треба тек да гласамо, мислим да је то у овом пленуму сада, одлуку о зајму који ће нам омогућити да и руралне средине покријемо пре свега бољим интернет сигналом, онда ћемо вероватно још један број људи изложити овом ризику, али, богами, и још један број деце, што је за мене увек већа опасност.

                Апелујем на Вас да у крајњој линији будете иницијатори, јер знам да не можете да решите проблем али знам да можете да иницирате и да са нама заједно нађемо начин како ћемо то решити, а да просто заштитимо све наше становнике од евентуалне злоупотребе.

                Друга злоупотреба јесте и то што, нажалост, често видимо да се на тим друштвеним мрежама испољавају којекакве фрустрације које до краја не можемо да разумемо. Неке су немилосрдне. Ја мислим да сам јуче негде на некој од друштвених мрежа прочитала чак прецизну поруку да умре Гордана Чомић, од извесног господина, што је, просто, нека нелечена шифра, нека нелечена болест. Ако је тако, онда ми је жао, али ако није тако, онда је то озбиљна опасност, јер то мотивише. То што сте учесник јавног живота, чак и када погрешите, не даје никоме за право да вас на тај начин прозива или било кога инспирише, јер сви ми имамо своје породице које то можда и сензитивније од нас доживљавају.

                У дану за гласање нема дилеме да ћемо подржати Сању. Ја сам то рекла и на Одбору за културу. Заиста јој желим пуно успеха у раду. Вама, пре свега, честитам на свесности да међу својим сарадницима изаберете заменика. И оно што је много важно, често смо ми оптуживани да је то по овој линији, по оној, по политичкој припадности или по било чему, Сања нема политичку биографију, што значи да и Вама никакав мотив није била политичка припадност него строго професионалност, као два професионалца која ће сарађивати. Ја очекујем само позитивне ефекте ваше сарадње. Хвала вам.

Категорије: Посланичка група