Најновије

Здравље и безбедност наших грађана на првом месту Посланичка група

СНЕЖАНА ПАУНОВИЋ, народна посланица и заменица председника Посланичке групе Социјалистичке партије Србије говорила је о Предлогу закона о изменама Закона о попису становништва 2021.

Бити држављанин Србије озбиљан је бенефит. Надам се да ће попис у октобру успешно да се спроведе и да бројке буду боље него на претходним пописима.

                Уважени министре, колеге народни посланице, грађани Србије, Предлог закон о изменама Закона о попису становништва, много се говорило о томе. У питању је измена која се искључиво тиче рока одржавања.

                Потпуно је разумљиво да је пандемија Корона вируса диктирала да то не можемо урадити у периоду од 1. до 30. априла, како је било планирано, већ се то помера за октобар и колико год да су тежње појединаца да се то претвори, можда чак и у неко политичко питање заиста је сулудо коментарисати или одговарати на такве оптужбе.

                Мислим да је добро да се сачека тај октобар из много разлога, пре свега из безбедносних, јер колега Вујић је о томе говорио, 15 хиљада људи ће бити укључено у пописивање тј. упола мање него што је било 2011. године, али опет не мали број људи који ће бити директно изложени личном контакту да бисмо дошли до релевантних података.

                Попис становништва је важан и не само становништва, него и домаћинстава и станова. То је организовано прикупљање података о становништву једне земље и чини ми се најважнији статистички извор. Нисмо ми ни прва, ни једина земља која то спроводи, само стицајем околности то се дешава у овој години, пандемије корона вирусом.

                Основно питање на које ћемо добити одговор је, заправо колико нас је? Говорили смо о тим цифрама, говориле су моје колеге пре мене. Осим тога што ћемо добити одговор колико нас је, добићемо одговор и на питања где и како живимо, ко смо ми у контексту старости, што ће, бојим се, бити податак који нам се неће допасти, ког пола, ког образовања, ког занимања и свих осталих параметара који су релевантнији на тему.

                Оно што је важно рећи јесте да се та слика броја становника у Србији заиста мењала. У праву су колеге, мислим да је и колега Бане о томе говорио, јесте нас 2011. године било око 7.200.000. Од тога је две трећине становништва живело у градским насељима.

                 Добро је, министре Недимовићу, да сте овде. Претпостављам да ћете имати једну прецизнију слику колико су нам у том смислу данас села угроженија или мање угрожена. Ја желим да верујем да су мање угрожена и некако верујем у статистику која ће показати да је више младих људи који ће се посветити селу, зато што заиста мислим да ту јесте перспектива Србије, између осталог.

                Женски пол је по том попису из 2011. године, био заступљенији, са око 51,5%. Мислим да ће и тај проценат сада бити већи, али је најбројнија популација била између 15 и 64 године. И то је негде онај податак који нас све плаши о коме смо сви говорили, а то је старосна структура, то је чињеница да нам је стопа наталитета у паду. Ја чак имам податак да је од 1971. до 2011. године стопа наталитета пала је са 14,4% на 9,1%, док је стопа морталитета порасла обрнуто пропорционално.

                Јесте ово разлог да се као народ и држава забринемо, међутим нисмо мало урадили. Мислим да је актуелна Влада, заправо ту постоји један континуитет када је у питању пре свега унапређење квалитета живота младих људи, повећање броја запослених, смањење броја оних који из, најпре економских разлога напуштају нашу земљу и чини ми се да у овом тренутку када смо економски лидер у региону, а можда и шире све мање постоји разлог да нам млади људи одлазе.

                Да ли у том смислу имамо проблем да можда стручњаци буду плаћени негде у иностранству више него код нас? Да, али са друге стране пракса је показала да, чак ни земље Европске уније које смо у неком периоду становништво и приказивали као обећане земље, више то нису.

                 Пандемија корона вируса показала је да је ипак важно живети у одговорној држави, у држави која брине о свом становништву, пре свега. Потврда за то јесу вакцине, јесте овај темпо вакцинације који имамо прилике да видимо на дневном нивоу, па чак можда и овај викенд који нам је показао колико је људи из региона дошло у Србију по вакцину.

                То су параметри који су велики плус за Србију и који недвосмислено указују на то да јесмо лидер региона, али са друге стране, сигурна сам да ће пробудити и гнев свих оних који нас критикују, углавном, без разлога, користећи неке своје параметре да унизе све оно што имамо, добру вољу и да урадимо у прилог њихових захтева.

                Када указујем на овај социолошки аспект, говорим то из разлога јер тамо где нема становништва не може бити ни државе.

                Шта је још једна важна категорија људи коју желим да заиста свесно позовем да размисле? Пре свега, то су националне мањине и када то кажем, онда као и колега Звонимир Стевић, говоримо о крајњем Југу, говорим о том политичком покушају да се на брзину профитира на начин што ћете своје суграђане и припаднике своје националности убедити како је велика штета за државу Србију ако се не одазовете попису. Не, штета ће бити искључиво за Вас, за Вашу децу коју треба да одгајате у Србији, јер бити држављанин Србије у овом тренутку званично пописан је озбиљан бенефит. Уколико не верују мени, Албанци из Прешева и Бујановца могу око тога да се консултују са свим оним својим рођацима који су званично или незванично пописани и становници су те квази такозване државе Косово, са чијим пасошем не могу да изађу, осим до Албаније, ја мислим нигде без визе.

                Много је важно у којој држави живите. Много је важно да нисте жртва нечијих великих апетита, политичких и личних, и то је један од разлога због ког заиста апелујем још једном, да здраворазумски сагледамо попис становништва и у односу на чињенично стање се према томе свако од нас и одреди.

                Све остало је, чини ми се, у доброј мери већ речено, па и став посланичке групе Социјалистичке партије Србије, а то је да ћемо свакако гласати за измену овог Закона, пре свега, зато што смо става да је здравље и безбедност наших грађана на првом месту и да око тога нема компромиса, шест месеци није рок који је ко зна колико трагичан.

                Сигурна сам да ћемо у октобру имати успешан попис становништва који ће показати да бројке нису тако страшне, а онда нам и дати задатак како да као високи Дом, као народни посланици помогнемо да нам статистика сваке године буде што боља, макар у овој старосној структури.

Категорије: Посланичка група