Најновије

Гостовање Ивице Дачића у емисији “Упитник” на РТС: Дијалог се одвија под покровитељством Скупштине у чему помаже ЕП Вести

Очекује се почетак међустраначког дијалога. Председник Народне скупштине Ивица Дачић истакао је гостујући у емисији Упитник РТС-а да се дијалог одвија под покровитељством Скупштине у чему помаже ЕП. 

Председник Народне скупштине и лидер СПС-а Ивица Дачић напоменуо је да је погрешно рећи да се дијалог власти и опозиције одвија под покровитељством Европског парламента и да се, према писмима бивше председнице Скупштине Маје Гојковић и посланика ЕП Дејвида Мекалистера, дијалог води под покровитељством председника Народне скупштине у чему помаже Европски парламент.

Дачић је навео да је 1. марта одржао разговор са Мекалистером и да је тада понудио да, што се тиче Србије, друга фаза дијалога може да почне одмах.

“Међутим, они су имали други приступ. Они сматрају да је то била та иницијална активност дијалога друге фазе дијалога и, као што сте чули из њиховог саопштења, они су сами предложили да ће у наредна два месеца они радити такозвану припремну фазу. Хоће да разговарају са свим посланичким групама, са представницима владе и представницима опозиционих странака”, истакао је Дачић током гостовања у емисији Упитник на РТС-у.

Када је реч о странкама које не желе европске посреднике у дијалогу, Дачић је рекао да прво треба да се утврди број таквих странака и да је он позвао све странке да одговоре да ли желе да учествују у дијалогу и да ли желе присуство међународних представника. Навео је да се пријавило 19 странака.

“Дијалог није међупартијска расправа. Теме дијалога о којима се треба говорити су изборно законодавство, питање контроле изборног процеса, финансирања, медија. Треба да видимо да ли су постојећа законска решења добра и шта треба да се мења, истакао је Дачић и навео да је био на првом округлом столу власти и опозиције 1992. године”

Извор: РТС