Најновије

Гостовање Ивице Дачића на ТВ Пинк: Жалосно би било да влада у ЦГ падне због Сребренице Вести

Председник Скупштине Србије и лидер Социјалистичке партије Србије, Ивица Дачић је гостовао у Јутарњем програму на ТВ Пинк и говорећи о одлуци црногорског премијера Здравка Кривокапића да покрене поступак смене министра Владимира Лепосавића, оценио да Црној Гори све ово није потребно, те да је важно да се очува политичка стабилност у региону.

Србија се неће мешати у унутрашње ствари Црне Горе, изјавио је Ивица Дачић, али је приметио да би, како је рекао, било жалосно да влада Здравка Кривокапића падне због става министра правде Владимира Лепосавића о догађајима у Сребреници.

  • Наш регион је једна мала позорница у светским размерама, али све што се дешава у некој од земаља прати се у суседним државама, јер су теме о којима се говори важне за све – рекао је Дачић за Пинк.

Дачић је навео да је поступак Кривокапића мотивисан односом министра Владимира Лепосавића према догађајима у Сребреници.

  • Сачекао бих да видим како ће проћи та иницијатива, имајући у виду да Кривокапић нема своју политичку партију, а Демократски фронт и демократе Бечића неће гласати за смену Лепосавића. Нисам видео какав је став Абазовића – навео је Дачић.

Према његовим речима, све ово није потребно Црној Гори.

  • Нама је важно да се очува политичка стабилност у целом региону. Важно нам је да пружимо руку представницима нове власти за нормализацију односа, а за то је важно да власт буде стабилна – истакао је Дачић.

Црна Гора овде не креће од нуле у томе и јесте проблем, већ што се тиче неких политичких одлука из минуса. Сигуран сам да садашња влада не би признала независност Косова, али није хомогена по топ питању да би имала снагу да повуче признање

”Не може се очекивати да се лако доносе такве одлуке, мислим да су се они зато на почетку договорили да не улазе у покушаје доношења неких одлука које ће се испоставити немогућим, као што је однос према НАТО или ЕУ”, рекао је Дачић.

Додао је да је за опстанак владе у Подгорици кључно да ли ће се наћи неки договор којим ће се превазићи тренутна политичка криза.

На констатацију да се Кривокапић у образлагању иницијативе за смену Лепосавића позива на одлуку Скупштине Црне Горе, Дачић је рекао да не зна какву је одлуку донео црногорски парламент и додао да су, када је Скупштина Србије усвајала декларацију о Сребреници, пронађена формула да Србија признаје те догађаје како је дефинисано у пресуди и да се говори о злочину, а не о геноциду.

”Нећемо да се мешамо у ствари у Црној Гори, али било би жалосно да влада падне због нечега што неће бити по вољи српском народу и због начина како неко оцењује догађаје у Сребреници”, казао је Дачић.

Извор: ТВ Пинк/Танјуг