Најновије

Одржавање – ставка важна колико и градња Посланичка група

Милутин Мркоњић, народни посланик Социјалистичке партије Србије говорио је Петој седници Првог редовног задања Народне скупштине Републике Србије у 2021. години

Одржавање инфраструктуре често није било обухваћено буџетом. Данас имамо изузетне услове и добро је да се враћамо одржавању као врло важној ставци, исто толико важној као и градњи.

Поштована председавајућа, поштовани министре, поштовани народни посланици, даме и господо, данас говоримо о Споразуму између Републике Србије и Републике Босне и Херцеговине о модернизацији и реконструкцији и одржавању 11 мостова.

          Ја ћу кратко да се вратим на стара времена, пошто ви, министре, често критикујете нас старије да нисмо то добро урадили. Тако је, али увек је позиција одржавања били шкартирана из свих буџета или градова или републике или федерације. Зашто? Или није било пара или није било политичке воље.

          Данас имамо услове изванредне и добро је да се враћамо одржавању као врло важној ставци, исто толико важној колико и грађењу, посебно објеката саобраћајне инфраструктуре. Зато ових 11 мостова, шест на Дрини, два на Сави и три доле на Увцу. Овај део пута је врло важан, то је добра одлука. Зато ћемо ми као социјалисти подржати овај закон и гласати за њега.

          Две напомене везане само за садашње реализације пројеката у земљи. Малопре сте рекли једну ствар, вероватно сте мислили на мене ту. Не критикујем ја што нема наших подизвођача, али морате  да их стварате. Ја сам преговарао са странцима око реализације тих пројеката и кинеског моста и деонице Азербејџана и знам колика је мука да на тај кредит, али ми кредит враћамо, убацимо 50% наших извођача, али ви морате имати свуда наше подизвођаче да би могли да раде, граде и одржавају то и дајте ако треба нешто у школству да променимо, да се враћамо на неке старе школе, да стварамо наше раднике.

          Исто тако, много је важно у области саобраћаја да пројектовање раде наша предузећа. Ја сам то и прошли пут говорио. Имате сада ви и што сте расписали тендер за Стратегију саобраћаја од 2022. до 2030. године. У ужи избор, колико ја знам, су ушла три страна предузећа. Па, ми имамо институте који годинама раде то. Морате на сваки начин да се изборите да наша предузећа раде те пројекте.

          Још једна ствар код магистралне пруге Београд – Нови Сад, свака част, подршка апсолутно, али првобитни задатак је врло јасан, нема 160, 120 или 200. Само 200 километара на целој дужини од Хоргоша доле до Прешева и двоколосечна пруга за електрифицирана, за мешовити саобраћај.

          Ја сам видео негде изјаве да можда на неким деоницама идемо са мањом брзином. Не, нећемо градити ако немамо паре за 200, али градите за 200.

          Молим вас, у овом пакету обилазака председника сада, наравно, имате пуну подршку, обиђите београдски чвор. Врло је важно да деоница Београд – Нови Сад и београдски чвор буде завршена да би могла технологија да се оспособи.

          Завршава се Прокоп, техничко-путничка станица Земун се завршава и време је да већ у овом мандату, оно што ви кажете, дате пенал. Ви можете то завршити до краја вашег мандата.

          Хвала!

Категорије: Посланичка група