Најновије

Ружић: Ваздухопловна академија регионално значајан центар обуке Вести

Министар просвете Бранко Ружић и генерални директор компаније MTU Maintenance Србија Рајнер Бекер обишли су Ваздухопловну академију и изразили задовољство постигнутим на образовању кадрова неопходних за инвестицију МТУ а најављен је и развој те школе у регионално значајан центар.

Бекер је рекао да је МТУ као глобални а независан играч у послу око авио мотора задовољан брзином и поузданошћу оствареним у образовању кадрова у Ваздухопловној академији.

“Ваздухопловна академија је 2019. године прве курсеве прилагодила нашим потребама. Захвалан сам на томе. То је било веома брзо урађено и сада имамо 73 ученика на курсевима који су посвећени авио моторима”, рекао је он.

Додао је да је МТУ, чији је центар у Србији у Старој Пазови, тамо уложио 500.000 евра у Техничку школу не само у образовање кадрова за потребе те компаније већ и за друге профиле.

Министар Бранко Ружић рекао је да је Србија модел дуалног образовања учила од најбољих, Немаца, Аустријанаца и Швајцараца, и додао да је национални модел концепта дуалног образовања препознат од кредибилног МТУ-а са којом се сарађује у Ваздухопловној академији.

“Имамо један заиста значајан споразум, практично правни оквир за додавање садржаја који следи – ваздухопловног тренинг центра чији развој ће довести до тога да ћемо имати струковне инжењере, контролоре лета, пилоте хеликоптера и авиона… Све профили који су значајни за технолошки најнапреднију грану привреде у Европи”, рекао је он.

Додао је да је ту 11 образовних профила који су усклађени са агенцијом за ваздухопловну безбедност ЕУ, и оценио да смо по томе лидери не само у региону него можда и шире.

“До сада је уложено око 70 милиона динара у овај тренинг центар, а планирамо да већ за месец дана наставимо са улагањима која ће бити укупно 191 милион динара. Вредност опреме у центру биће око три милиона евра што ће значити да ће наша деце, будући стручњаци, стицати своја знања и компетенције на начин који је комплементаран свим образовним центрима ове врсте у Европи”, рекао је он.

Ружић је оценио да је оваква сарадња са МТУ у Ваздухопловној академији и Техничкој школи у Старој Пазови доказ да Влада Србије не само да прати најмодерније трендове у образовању, него и користи бенефите спознате из система у Немачкој, Аустрији и Швајцарској.

Он је изразио уверење да ће Ваздухопловна академија постати један од најквалитетнији центара у региону.

Концепт дуалног образовања у Србији развија се већ пет година а до сада постоји око 50 образовних профила.

Кроз дуално образовање прошло је преко 10.000 ученика а више од 8.000 компанија је изразило спремност и заинтересованост за сарадњу и тако направило синергију образовног система и потреба привреде.

Извор: Танјуг