Најновије

Споразум између Србије и БиХ у области инфраструктуре сигуран је корак ка унапређењу односа у региону Посланичка група

Дијана Радовић, народна посланица Социјалистичке партије Србије говорила је на Петој седници Првог редвоног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2021. години.

Потписани Споразум о одржавању и реконструкцији мостова на рекама Дрини, Сави и Увцу од вишеструког је значаја. Унапређује се друмски саобраћај, побољшавају услови живота људи који живе у овим крајевима, отвара се бржи проток људи и робе, као и простор новим нове инвестицијама.

Поштовани председниче Народне скупштине, уважени министре, колегинице и колеге народни посланици, пре више од једног века, један од најпознатијих српских социјалиста пре Првог светског рата, Димитрије Туцовић говорио је да Балкан пати од сувише честих граница. Данас, 120 година касније, те границе су још увек изражене, некада физичке, некада политичке, а врло често и у свести људи.

          Влада Републике Србије свакодневно, кроз своје активности, показује нам како те границе превазилази изнова и изнова, пре свега добром сарадњом и добросуседским односима, али и солидарношћу коју показујемо у овим тешким временима, уступајући вакцине нашим суседима из региона.

          Споразум који је данас на дневном реду, између Владе Републике Србије и Савета министара БиХ, о одржавању и реконструкцији путних међудржавних мостова између ове две земље јесте пример како се границе и баријере превазилазе на тај начин што се заједничким активностима и сарадњом отварају и нове сарадње и продубљује постојећа.

          Ове просторе историја је повезала током претходних деценија и векова, географским, економским, демографским, културолошким, породичним везама, традицијом узајамних пословних односа, остављајући нам задатке које захтевају континуирану билатералну сарадњу. Србија показује да даје посебан значај очувању и развоју и даљем унапређењу билатералних односа и када је у питању парламентарна сарадња, чији смо ми део, а која је и важан чинилац свеобухватних процеса.

          С тим у вези, подсетила бих и на недавни сусрет председника Народне скупштине, Ивице Дачића и председавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Небојше Радмановића, као и на формирање и активност посланичке групе пријатељства са БиХ. На овај начин институција Народне скупштине Републике Србије даје свој велики допринос унапређењу билатералне сарадње две земље, али такође показује колику важност Србија придаје пријатељству са БиХ.

          Потписани Споразум о одржавању реконструкцији мостова на рекама Дрини, Сави и Увцу од вишеструког је значаја. Са њим се унапређује друмски саобраћај, побољшавају се услови живота људи који живе у овим крајевима, отвара се бржи проток људи и робе, нове инвестиције итд. Заједничким улагањем у инфраструктуру Србија и БиХ ушле су у једну нову фазу, а то је фаза регионалних односа и регионалне сарадње и важно је да се ова пракса настави и на друге секторе, јер је мултисекторско повезивање важан услов за просперитет држава у региону.

          Ови пројекти су важни јер омогућавају да се народи повезују, а повезивање народа биће резултат тако што ће бити боља будућност за све грађане који живе на овим просторима, без обзира ком народу да припадају.

          Србија данас са свим својим пројектима учествује са 13 милијарди евра у регионалном повезивању, а вредност пројекта који повезује Србију са БиХ износи 1,7 милијарди евра.

          У неком од ранијих излагања говорила сам и истакла значај аутопута Београд – Сарајево, и то јесте један од највреднијих и највећих пројеката, не само између ове две државе, већ и Балкана. За нас је значајан овај аутопут и због тога што ће то бити први аутопут између Србије и неке од земаља у региону где ћемо имати заједничке граничне прелазе, а такође тј. у Сремској Рачи на територији Србије, а у Котроману на територији БиХ.

          Ови интегрисани гранични прелази допринеће бржем и лакшем протоку људи и робе, мањим транспортним трошковима, скраћењу чекања на границама, једноставно, убрзаће и олакшаће и путнички и теретни саобраћај, а такође ће и растеретити друге граничне прелазе према БиХ.

          Овим пројектом Србија и БиХ ушле су, као што сам малопре рекла, у једну нову фазу регионалних односа, у једну фазу која ће се мерити оствареним, изграђеним пројектима, запошљавати нове људе, успоставити нове мостове, изградити нове путеве, али такође и развити привреде ове две државе, што ће за крајњи циљ имати добробит грађана и Србије и БиХ.

          Оваква политика представља трајно опредељење које, верујем, има подршку и грађана Србије, али и грађана БиХ, јер су ово пројекти и циљеви који воде регион ка даљем убрзаном развоју и путу ка ЕУ.

          Имајући у виду да су моје колеге из посланичке групе СПС говориле са стручног аспекта о важности ових 11 мостова, а с обзиром на то да долазим из једне, могу слободно рећи, када је у питању граница са БиХ, најспецифичније општине у Србији, општине Прибој и осврнућу се на овај споразум и колико он има значај на локално становништво.

          Специфичност Прибоја, односно општине Прибој огледа се у томе што 2/3 грађана наше општине и 2/3 територије налази се у прекограничном делу. То подразумева да велики број грађана наше општине свакодневно због испреплетаности административних граница, због посла, због школовања или због рада на својим имањима, прелази чак четири гранична прелаза.

          За нас су важна ова три моста на Увцу, пре свега, зато што први мост на Увцу који ће се реконструисати јесте и највише оптерећени главни гранични прелаз за све ове становнике, за транзитни, као и за путнички саобраћај. Изузетно је оптерећен, а такође током протеклих година, када је био и једини гранични прелаз, где се отежало свакодневно функционисање наших грађана и због тога што су свакодневно грађани општине Прибој у Србији, али и грађани општине Рудо у БиХ свакодневно чекали како би прешли на другу страну.

          Други мост који је тема и који је предмет овог споразума је мост у Царевом Пољу, такође, на реци Увац који је у великој мери олакшао свакодневни живот грађана ових пограничних крајева на тај начин што је 2016. године на заједничку иницијативу општине Прибој и Рудо отворен после 25 година за пешаке и за гранични саобраћај. На тај начин смањило се чекање и грађани општине Прибој могли су брже и лакше да долазе до жељених места.

          Реконструкцијом и обновом ових мостова на реци Увац, као што сам рекла, олакшаће се свакодневни живот свих грађана који живе у пограничном делу, а за грађане ове две пограничне општине посебно. Овај пројекат не мери се само метрима асфалта, већ и у прилици да могу брже и лакше да решавају заједничке проблеме са својим суседима и да могу много брже да размишљају о неком друштвено-економском развоју, као и запошљавању.

          Овај споразум допринеће бољем привредном развоју ове две општине, њиховом повезивању, изградњи чвршћих односа и са српске и са босанске стране, што ће допринети и даљем развоју билатералне сарадње између Србије и БиХ.

          С обзиром на улогу и на значај који сам истакла да локалне самоуправе имају у унапређењу билатералне сарадње, односно сарадње између ове две земље, истакла бих и посебно напоменула афирмативне и добре примере локалних самоуправа ове две државе. То је свакако Меморандум о успостављању међусобне сарадње које су у фебруару потписале четири општине ове две државе. То су општине Прибој, Рудо, Чајетина и Вишеград.

          Такође, важно је да поменем и Повељу о братимљењу коју су јуче потписали председници општине Прибој и Рудо, а циљ ове повеље јесте да дугорочно повеже и унапреди сарадњу између ове две општине у области привредног развоја, туризма, омладине, спорта, просвете, али и у другим областима које су важне за функционисање и обострани интерес ове две пограничне општине.

          Морам да напоменем да добра заједничка сарадња општине Прибој и општине Рудо јесте разлог што све ове становнике општине Прибој чини живот мање компликованим и зато нам је посебно значајна ова подршка са републичког нивоа, а кроз овакве заједничке пројекте, како бисмо допринели, као што сам малопре рекла, лакшем животу грађана на овим просторима.

          Не могу а да не поменем да би овакво заједничко инфраструктурно решење две државе било значајно и за одржавање и реконструкцију путева у самом граничном и међуграничном појасу са БиХ, а које су због испреплетаности административних граница и надлежности јавних предузећа и држава неретко занемарени, а саобраћајне су изузетно фреквентне и оптерећене, а самим тим значајни за наше грађане. Ту посебно мислим на оне рубне делове и рубне саобраћајнице које се односе и на завршетке једне, односно друге државе и где често долази због надлежности јавних предузећа које одржавају те деонице.

          Без оваквих заједничких међудржавних пројеката у свим пољима инфраструктуре, који полазе од реалних проблема обичног човека, од реалних потреба обичног човека, као и тежње за унапређењем квалитета живота људи који живе у пограничним крајевима, не можемо ни очекивати да они остану да живе у тим подручјима.

          Међудржавна сарадња у области инфраструктуре јесте зато и потреба и нужност пограничних делова, јер се инфраструктурни ресурси протежу и преко административних граница, а улагање у њихово одржавање и реконструкцију значајно ће се осетити код грађана и једне и друге стране.

          Такође, сматрам да улагање у ове мостове не доприноси само бољој сарадњи Србије и Босне и Херцеговине, већ има једну ширу регионалну димензију зато што се управо ови мостови на реци Увац налазе на путним правцима ка Црној Гори и у близини су граничног прелаза Чемерно. Зато сматрам да ће ово улагање имати тај већи регионални значај, а Србија као лидер у региону ће свакако наставити успешно да гради и одржава везе и са осталим нашим суседима. Због тога сматрам да задатак и циљ свих учесника како оних на локалном, тако и на републичком нивоу треба да буде да границе које су пред нама превазилазимо тако што ћемо боље сарађивати, тако што ћемо ту сарадњу унапређивати и на друге сегменте друштвеног живота, али такође и неговати добре односе са суседима.

          Овај споразум и још један сигуран корак у том правцу и посланичка група СПС ће га са задовољством у дану за гласање подржати. Захваљујем.

Категорије: Посланичка група