Најновије

Да ли постоји директна корелација између пандемије и суицида код младих? Посланичка група

УГЉЕША МАРКОВИЋ, народни посланик Посланичке групе Социјалистичка партије Србије упутио је посланичко питање Влади Републике Србије и Министарству здравља.

Апелујем на све грађане да се стрпимо још мало, будемо одговорни и одазовемо се вакцинацији како би се што пре вратили нормалном животу, радовали се ситницама које живот значе, а које су нам тренутно ускраћене.

                Уважене колеге народни посленици, поштовани грађани Републике Србије, испред посланичке групе СПС своје питање упутио бих Влади Републике Србије и Министарству здравља.

                Више од годину дана живимо у кризи која је изазвана пандемијом корона вируса и услед новонасталих околности живот свих нас је попримио потпуно нове обрисе. Бројна истраживања показују да је ова криза изазвана пандемијом највише утицала и највише утиче на младе узрасте између 20 и 30 година.

                Познато је да су млади највећи поборници дружења који им пружа и осећај сигурности, али и припадности и то им омогућава да се осете и потврђено, али и битно утиче позитивно на њихово сазревање.

                Такође, промена начина школовања, њихово физичко удаљавање од њихових вршњака за последицу има недовољну социјализацију и осећај усамљености. Истраживање које је спровео ОЕБС у сарадњи са Кровном организацијом младих Србије је дало узнемирујуће податке, а то је да је изолација којом смо сви били изложени услед ванредног стања, лоше или јако лоше утицала на 53,4% процената младих. Депресију је имало 33,9%, нападе панике 21,5%, осећај анксиозности 43,1% изазваних услед забринутости за породицу, пријатеље, немоћи и неизвесности.

                Пре саме пандемије други најчешћи узрок смрти код младих људи је било самоубиство. Пре пар недеља, само у једној ноћи, троје младих људи је себи одузело живот, а последњих месеци ове бројке су све алармантније. Мали је број оних који имају свест и препознају симптоме, при томе се и не стиде да причају на ову тему и потраже стручну помоћ. Додатно им отежава ситуацију и сама чињеница да у Србији на 27.000 младих људи долази један лекар специјалиста психијатрије који би могао да им пружи стручну помоћ.

                Мишљена сам да као и држава и као друштво са много већом пажњом би требало да приступимо овом проблему и када прође сама пандемија, искрено се надам да ће крај доћи веома брзо, мислим да нас тек чекају последице ове врсте, односно сви нус ефекти на ментално здравље целокупне нације, а поготово ментално здравље младих као најосетљивије групације и најрањивије групације.

                Зато је моје питање у име посланичке групе СПС-а, да ли постоји директна корелација између пандемије и суицида код младих? Да ли је рађена студија која би дала компарацију између бројева ових случаја код младих у 2020. години у односу на 2019. годину? Да ли се ради на стратегији помоћи младима након што се ова пандемија заврши?

                Такође, као неко ко је прележао ову болест, односно корону и ко се непосредно упознао са њом, апелујем на све младе људе да се стрпимо и будемо одговорни и да се одазовемо вакцинацији како бисмо што пре имали могућност радовања оним ситницама које су се испоставиле да живот значе, а које су нам тренутно ускраћене. Захваљујем.

Извор: Парламент

Категорије: Посланичка група