Најновије

Гостовање Ивице Дачића на ТВ К1: Преговори не могу од неког са три одсто да направе победника Вести

Председник Народне Скупштине Србије и лидер СПС Ивица Дачић, изјавио је да је понудио да међустраначки дијалог почне што пре, али да су из Европског парламента тражили да обаве припремне састанке, који ће почети 19. априла, вероватно онлајн.

Дачић је, гостујући на телевизији К1, рекао да ће ти састанци бити одржани са свим посланичким групама, као и са странкама које нису у парламенту, и да ће га у мају известити о томе, а онда ће се причати шта даље.

То је њихова агенда, дали су више времена за припремне разговоре, додао је Дачић.

Он је навео да је, пошто постоје странке које не желе учешће међународних представника у дијалогу, реално очекивати да у исто време буду организовани и ти састанци.

Дачић сматра да је проблем у томе шта ко очекује од округлог стола.

Према његовима речима, Драган Ђилас очекује да се европски представници са тим делом опозиције договоре шта треба да изнесу као захтеве, али је истакао да је покровитељ дијалога Скупштина и да ће одлуке доносити наши државни органи.

Не постоје преговори које могу да од некога ко има три одсто гласова направе победника на изборима, казао је Дачић и додао да тема треба да буде шта конретно треба променити у изборним условима.

“Чини ми се да Ђилас и та екипа очекују да европски представници с њима договоре шта треба и да њихове захтеве изнесу као захтеве Европског парламента. Ми нећемо с њима на тај начин разговарати”, рекао је Дачић на телевизији К1.

Навео је да се мора узети у обзир и мишљење оних политичких партија које не желе присуство међународних представника попут Српске радикалне странке (СРС), покрета Достра је било (ДЈБ), Српског патриотског савеза (СПАС)…

“Још нисам видео да неко прети бојкотом. Свима је у интересу да учествује на изборима. Политичке странке зато постоје”, рекао је Дачић.

Председник парламента Ивица Дачић, изјавио је да је од Владе стигао предлог промене Устава, али да треба разликовати сам предлог за промену устава од писања самог акта.

Дачић је рекао да се не пишу сада конкретно амандмани, него се каже да треба да се промени део устава који се тиче избора судија.

Он је навео да је идеја да се иде даље у независност правосуђа и да се, ако буде прихваћен предлог за промену Устава, иде даље на писање текста.

“Сада имамо невероватну ситуацију. Друштво судија је против промене Устава, са друге стране опозиција је против свега што уради ова власт, ЕУ малтене каже да то мора да се донесе ако се жели отварање нових поглавља”, рекао је Дачић.

Најавио је да ће у петак започети та процедура и да ће председница Одбора за уставна питања рећи да су потребне додатне консултације, биће позвани представници Владе и посланичких група.

“Не желимо да улазимо у те промене, а да то изазива неке проблеме”, нагласио је Дачић.

Коментаришући јучерашњи протест грађана испред Дома Народне скупштине због лоше еколошке ситуације у држави казао је да су преговори с Рио Тинтом почели у време Демократске странке.

“Не знам на кога се односи тај конкретан протест”, казао је председник Скупштине.

Извор: Танјуг/Бета