Најновије

Ружић на представљању портала Моја средња школа Вести

Упис за специјализоване школе и специјализована одељења у средњим школама је почео, изјавио је министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић.

Представљању пројекта присуствовали су премијерка Ана Брнабић, министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић и директор Канцеларије за ИТ и еУправу Михаило Јовановић.

Министар просвете је у Првој београдској гимназији, на представљању паметног ИТ кабинета и портала „Моја средња школа“, рекао да у Србији постоје три специјализоване школе, а то су Математичка гимназија, Филолошка гимназија и Карловачка гимназија.

Министар Ружић појаснио је да портал „Моја средња школа“ сада по први пут у себи обједињује све информације и сервисе који су били доступни и у ранијем периоду, али не на тако јединствен начин.

Када је реч о специјализованим одељењима, она постоје у 52 школе, а како је навео Ружић, намењена су деци са посебним способностима у областима историје, географије, биологије, физике и рачунарства.

Не радимо несистематично и несистемски, и нисмо у процесу сналажења, казао је Бранко Ружић у вези са онлајн наставом.

Упитан какви су планови ако пандемија буде присутна и од 1. септембра, уз констатацију да се жале наставници и родитељи да нису сви технички опремљени, Ружић је подсетио да је евидентно да се налазимо у ванредним околностима и да је потребно све ресурсе ставити у функцију изналажења решења, како би се показало да је наш систем адаптибилан.

Подсетио је да је Министарство образовања, у сарадњи са Министарством телекомуникације обезбедило бесплатан интернет у 95 одсто школа, а има их преко 1.700 у Србији.

Ружић је указао да је 10.000 паметних учиниоца већ опремљено, да ће ове године бити опремљено још 20.000.

Додао је да ће, ако све буде по плану, до краја ове или идуће године бити опремљено још 10.000 паметних учионица, што значи да ће их бити укупно 40.000.

Ружић каже да је мањи проблем како унапредити онлајн наставу, јер су ученици технички прилагодљивији од старије популације.

“Већи проблем је како наћи решење, у сарадњи са психолозима и педагозима, да вратимо мотивацију деци како би процес стицања знања текао на начин који ће одговарати потребним стеченим знањем и сертификационом критеријуму који је касније важан за прелазак у високо школство”, објаснио је он.

Подсетио је на снимање садржаја за онлајн наставу, додајући да се алат јавни сервис користи за оне који нису опремљени или имају више ђака у породици.

Како је навео, уз помоћ портала на којем ће моћи све да се уради на једном месту када је реч о упису у средње школе, биће смањен стрес родитељима и ученицима, којима тај упис представља „шок“ као и упис у први разред основне школе.

„Пребацили смо административни притисак и зато је важно да знамо да све услуге стоје на располагању на једном местом“, казао је Ружић.

Коментаришући паметни ИТ кабинет у Првој београдској гимназији, министар просвете каже да ће ускоро бити 30 таквих паметних кабинета широм земље, а да ће се касније то проширити.

„Постоји синергија између стручњака у пољу образовања и информационих технологија и то је оно што даје овакве резултате“, казао је Ружић.

Извор: Танјуг