Најновије

Дачић на јавном слушању поводом Предлога закона о електронском фактурисању Вести

Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић обратио се на јавном слушању поводом Предлога закона о електронском фактурисању где је истакао да је уверен, из досадашњег искуства са јавних слушања поводом других законских предлога, да се и у данашњој дискусији разјаснити неке недоумице, а у сваком случају на транспарентан начин приближити ове нове прописе свима на које ће се убудуће односити.

Говор председника Народне скупштине преносимо у целости:


„Поштована госпођо Томић,
Колеге народни посланици,
Уважени гости,
Желим вам добродошлицу на ово јавно слушање, које је Одбор за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава организовао поводом Предлога закона о електронском фактурисању, који је у нашој процедури. Захваљујем Одбору на иницијативи и вама који сте се одазвали позиву на ово јавно слушање, што сада већ постаје добар обичај у Народној скупштини кад год је реч о неком новом законском предлогу.
У овој форми не само да можемо детаљније и стручније да размотримо све битне законске предлоге, већ и да помогнемо народним посланицима да још компетентније одлучују о прописима који су пред њима. Уверен сам да ћемо и данашњим јавним слушањем ову важну материју на најбољи начин представити и стручној јавности, која ће учествовати у примени будућег закона.
Пред нама је један важан законски предлог, који ће пре свега грађанима, а посебно привреди олакшати свакодневни рад, уштедети време и смањити трошкове пословања. Ово је један од прописа којим правимо важан корак напред у процесу дигитализације и самим тим идемо у корак са најновијим пословним трендовима у свету.
Нема сумње да ће нови закон појачати и правну сигурност пословања, као и заштиту података, све у свему један велики сегмент пословне сфере учиниће бржим, сигурнијим и јефтинијим.
Посебна важност овог законског предлога је у томе што ће Србија хармонизовати своје прописе из ове области са правилима Европске уније, тако да и у том смислу чинимо важан корак напред, када је реч о европским интеграцијама.
Из досадашњег искуства са јавних слушања поводом других законских предлога, уверен сам да ћете и у данашњој дискусији разјаснити неке недоумице, а у сваком случају на транспарентан начин приближити ове нове прописе свима на које ће се убудуће односити.
Желим вам у томе успешан рад и још једном желим да вас подсетим да ћу и даље бити отворен за све ваше иницијативе.
Хвала вам!”

Извор: Парламент

Категорије: Вести