Најновије

Дачић: Србија и САД ће знати да очувају једну константу – наставак рада на напретку односа у свим областима Вести

Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић обрaтио се на Конференцији о српско-америчким односима где је истакао да Србија и САД заслужују да се о сарадњи разговара што чешће, као и да наш и амерички народ очекују од нас да на напретку радимо свакодневно.

Дачић је, овом приликом, рекао да он из прве руке може да посведочи да су односи између наше две земље и између наших народа један од највиших приоритета државне политике Србије и да у његовој реализацији учествује већ годинама.
„Када се осврнемо на тај период имамо много разлога да будемо задовољни, без обзира на разлике које нас и даље прате, сигуран сам да смо на правој стази да наше односе учинимо онаквим какви су били током највећег дела наше заједничке историје”, истакао је Дачић.
Дачић је рекао да Србија и САД нису дозволиле да година коју је појела Корона поједе и наше међусобне односе.
„Имали смо непрекидну и веома живу дипломатију, која је кулминирала почетком септембра прошле године сусретом председника Вучића и тадашњег председника Трампа у Белој кући, када је склопљен важан споразум у вези са Косовом и Метохијом, али и другим битним питањима”, казао је Ивица Дачић и додао да су жртве које је однео вирус Ковид-19 огромне, ненадокнадиве, али ако и у најтежим временима можемо да пронађемо нешто позитивно, по његовом дубоком уверењу то је солидарност, коју смо били заборавили, али сада смо је поново пронашли.
Дачић је рекао да Србија с нестрпљењем очекује потпуну нормализацију глобалних прилика у вези са пандемијом и да на томе ради максималним напором и има одличне резултате иза себе.
„Радује нас и то што је и Америка у самом светском врху по броју вакцинисаних и што смо заједно у кругу земаља које ће међу првима моћи да се похвале да су епидемију оставили иза себе. Колико год да се свет променио у протеклих годину дана, а променио се у великој мери, сигуран сам да ће и Србија и Америка знати да очувају једну константу, а то је заједнички напор да наставимо да радимо на напретку наших односа у свим областима”, закључио је овом приликом председник Народне скупштине Ивица Дачић.


ОБРАЋАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ ИВИЦЕ ДАЧИЋА ВАМ ПРЕНОСИМО У ЦЕЛОСТИ:


„Поштована потпредседнице владе,
Уважени чланови Конгреса Сједињених држава,
Амбасадоре Годфри,
Поштоване колеге посланици и уважени гости,
Дозволите ми да на самом почетку захвалим Конгресу српско-америчког пријатељства, а посебно Владимиру Маринковићу, као и Колор-прес групи и господину Чобану за њихов труд да организују ову конференцију и на позиву да данас отворим конференцију. Захваљујући вашем ангажовању, већ сада имамо малу, али успешну традицију оваквих скупова на којима детаљно и тематски разговарамо о стању српско-америчких односа.
И Србија и Сједињене Државе заслужују да се о сарадњи разговара што чешће, и наш и амерички народ очекују од нас да на напретку радимо свакодневно. Ја из прве руке могу да посведочим да су односи између наше две земље и између наших народа један од највиших приоритета државне политике Србије и у његовој реализацији учествујем већ годинама. Када се осврнемо на тај период имамо много разлога да будемо задовољни, без обзира на разлике које нас и даље прате, сигуран сам да смо на правој стази да наше односе учинимо онаквим какви су били током највећег дела наше заједничке историје. А они су били партнерски, солидарни, а у најтежим тренуцима и братски. То не смемо да заборавимо.
Иза нас је веома тешких годину дана, можда ће тај период остати записан у историји као један од највећих изазова са којима се сусрело савремено човечанство. Нашли смо се у ситуацији да је иста претња закуцала на врата и богатих и сиромашних и наоружаних и ненаоружаних, сви смо били једнако изложени истој опасности. У оваквим тренуцима мало шта може да помогне осим заједничке борбе и солидарности. Жртве које је однео вирус Ковид-19 су огромне, ненадокнадиве, али ако и у најтежим временима можемо да пронађемо нешто позитивно, по мом дубоком уверењу то је солидарност, коју смо били заборавили, али сада смо је поново пронашли.
У ово време прошле године, један од најважнијих послова државе Србије био је да врати у земљу све наше држављане који су из разних разлога остали заробљени широм света.
Учинили смо то десетинама специјалних, хуманитарних летова и бројним организованим друмским коридорима. Поносан сам што сам као министар спољних послова, а на основу одлуке државног руководства, водио ову јединствену и обимну операцију, заједно са целом нашом дипломатском мрежом. А нарочито сам поносан на то што смо у исто време омогућили великом броју страних држављана да се из Србије врате кући. Међу њима је било и близу 250 Американаца, који су у два наврата, специјалним летовима из Београда, отпутовали у своју земљу и вратили се својим породицама. Негде у исто време, Србија је од Сједињених Држава добила контингент медицинске опреме, у том тренутку животно важне за наше грађане.
Помињем ове, наизглед мале, приче зато што не смемо да их заборавимо, јер су оне примери велике солидарности српског и америчког народа у данима када је и једнима и другима било једнако тешко. Помогли смо једни другима онолико колико смо могли, али ниједног тренутка нисмо постављали питање – да ли треба да помогнемо једни другима. Само ако будемо памтили овакве и сличне епизоде, градићемо наше односе на правим темељима и зато данас подсећам на вести из марта и априла прошле године, које смо можда већ заборавили.
Србија и Сједињене Државе нису дозволиле да година коју је појела Корона поједе и наше међусобне односе. Имали смо непрекидну и веома живу дипломатију, која је кулминирала почетком септембра прошле године сусретом председника Вучића и тадашњег председника Трампа у Белој кући, када је склопљен важан споразум у вези са Косовом и Метохијом, али и другим битним питањима. Промена администрације и долазак председника Бајдена, за Србију само значи наставак сталног и партнерског рада на проналажењу компромиса за питање Косова и Метохије, као апсолутно најважнијег државног и националног приоритета Републике Србије. Знамо да и у председнику Бајдену, државном секретару Блинкену и свим њиховим сарадницима имамо искрене партнере, и њихову добру енергију да и питање Косова и Метохије, али и друга важна питања од обостраног интереса решавамо кроз сталну комуникацију и добру веру.
Србија с нестрпљењем очекује потпуну нормализацију глобалних прилика у вези са пандемијом, на томе радимо максималним напором и имамо одличне резултате иза себе. Радује нас и то што је и Америка у самом светском врху по броју вакцинисаних и што смо заједно у кругу земаља које ће међу првима моћи да се похвале да су епидемију оставили иза себе. Колико год да се свет променио у протеклих годину дана, а променио се у великој мери, сигуран сам да ће и Србија и Америка знати да очувају једну константу, а то је заједнички напор да наставимо да радимо на напретку наших односа у свим областима. Очекује нас много заједничког посла, неће све бити лако, али имамо обавезу да радимо и напредујемо заједно, најпре према нашим будућим генерацијама, али и према нашим мудрим прецима. Онима који су пре тачно 140 година успоставили дипломатске односе наше две државе и свих после њих који су те односе чинили бољим и јачим.
Уверен сам да ће и ова данашња конференција дати допринос у том смеру.
Хвала вам”.

Извор: Парламент