Милићевић: Јачати независност правосуђа Вести

Шеф посланичке групе Социјалистичке партије Србије (СПС) Ђорђе Милићевић изјавио је да су “реформе правосуђа у циљу јачања његове независности и ефикасности” приоритет Владе Србије и Скупштине Србије.
 
Он је рекао да се Србија у процесу приступања Европској унији обавезала на спровођење важних уставних реформи чији је циљ јачање независности и непристрасности правосуђа, али и одговорности носилаца правосудних функција.
 
Милићевић је, током разматрања Предлога одлуке о избору судија који се први пут бирају на судијску функцију, рекао да је Влада Србије израдила предлог уставних реформи и послала га надлежном скупштинском Одбору.
 
Он је рекао и да веома често због необавештености, али и злонамерно, неки опозициони лидери погрешно преносе јавности информације о уставним променама говорећи да се ради о променема које задиру у преамбулу Устава Србије.
 
Милићевић је рекао да то није тачно.
 
“Једине промене Устава које су за сада предложене односе се на правосуђе и то је смерница и испуњење захтева Европске уније да се избор носилаца правосудних функција у свим фазама и за све нивое власти врши унутар самог правосудног система”, рекао је Милићевић и додао да ће посланичка група СПС гласати за Предлог одлуке о избору судија који се први пут бирају на судијску функцију.

Извор: ФоНет