Најновије

Никодијевић: Делегација Београда у посети Москви и Санкт Петербургу Београд

Делегација Београда, коју предводи председник Скупштине града Никола Никодијевић, борави у тродневној посети Москви и Санкт Петербургу. Акценат ове посете јесте потенцијална сарадња Града Београда и руске компаније „PC Transport systems” ради унапређења саобраћајног система на територији Београда и модернизације возног парка. Како је у изјави за Беоинфо рекао Никола Никодијевић, Град Београд има потребу за обнављањем возног парка како би грађани имали што комфорнији и што поузданији јавни превоз.

– У периоду од 2019. године Град је стално обнављао аутобуски возни парк, при чему су набављена укупно 244 аутобуса са „евро 6” мотором, а у току је поступак набавке десет возила са електромоторима и сто аутобуса са погоном на течни гас, као еколошки прихватљивијем гориву. У наредним годинама доминантни систем превоза у Београду постаће шински систем. То ће омогућити равномерни развој града, као и бржи превоз грађана – истакао је Никодијевић.

Како просечна старост трамваја којима се врши јавни превоз путника износи 34 године, а тролејбуса 11 година, Град размишља и о њиховом занављању, односно о куповини нових, навео је Никодијевић.

– Зато је делегација Београда дошла у посету фабрици шинских возила у Москви како би се упознала са технологијом и искуствима које може понудити руска страна. Делегација је захвална домаћинима што јој је пружена могућност да на лицу места види производни погон за шинска возила, њихову технологију сервисирања, као и да чује искуства у области одржавања и техничке подршке – прецизирао је Никодијевић.

У делегацији су и градски секретар за јавни превоз Јовица Васиљевић и директор ГСП „Београд” Радиша Момчиловић.

Стратегијом развоја јавног линијског транспорта путника и Планом генералне регулације шинских система планирано је проширење београдске трамвајске мреже од 41,3 километра (31 километар до 2033. године), као и изградња четири нова трамвајска депоа.

До 2033. планирана је обнова трамвајског возног парка набавком 130 савремених возила, као и набавка 154 тролејбуских возила са аутономијом.

„PC Transport systems” је руска компанија специјализована за производњу градских електричних возила: трамваја, тролејбуса и електричних аутобуса. Од свог оснивања, постала је водећи руски произвођач трамвајских кола и лидер у примени иновација у градском електричном транспорту. У два производна погона капацитети омогућавају производњу три стотине трамвајских кола годишње.

Извор: Беоинфо

Категорије: Београд