Најновије

Одаловић: У петак састанак Радних група БГ и ПР за нестала лица Вести

Радне групе за нестала лица Београда и Приштине састаће се у петак у Београду како би усагласили планове и динамику активности у решавању судбина несталих на простору Косова и Метохије, изјавио је председник владине Комисије за нестала лица Вељко Одаловић.

Он је истакао да је Београд по том питању испунио преузете обавезе, али да приштинска страна није поступила ни по једном захтеву Београда за истраживање локација за које се верује да су масовне гробнице.

Одаловић за Танјуг каже да је питање несталих, једно од главних тачака дијалога Београда и Приштине који је прошле године вођен на експертском нивоу, у фокусу радних група у расветљавању судбина 1.642 особе које се воде као нестале после сукоба на простору КиМ.

Како каже, једна од тема састанка биће наставак истраживања масовне гробнице у руднику ”Кижевак” код Рашке, где су крајем прошле године пронађени посмртни остаци непознатих особа за које се претпоставља да су тела косовских Албанаца.

”Гробница је због лоших временских услова конзервирана, а истраживања ће бити настављена ових дана о чему ћемо се договарати у петак. Све ће бити завршено највише за месец дана и тиме ћемо испунити обавезу коју смо преузели”, рекао је Одаловић.

Додаје да се према проценама у гробници у Кижевку налазе посмртни остаци 15 или 16 особа, а да је до сада утврђен идентитет два тела о чему је, како каже, обавештена Приштина.

Како каже, на захтев Приштине прошле јесени београдска и приштинска комисија прегледале и локацију у руднику Штаваљ, у близини Сјенице, а договорено је да се истраживање настави када се добије прецизнија локација.

Одаловић истиче да је Београд спреман да истражи све локације за које Приштина има информације да су могуће масовне гробнице и да их истражи заједно са представницима привремених приштинских институција, Међународне комисије за нестала лица, Међународног комитета Црвеног крста, Еулекса и УНМИК-а.

Он, међутим, наводи да Приштина до сада није поступила ни по једном захтеву Београда за истраживање локација за које се сумња да су масовне гробнице Срба, иако, како каже, наша комисија има поуздане информације за одређене локације на КиМ.

” Почев од Кошара где смо били прошле јесени јер смо имали информације да су на одређеним местима сахрањивани војници, који се воде као нестали. Ту су локације и као што су Дојнице, Лапушник, Лугово, а инсистирамо да се вратимо и на Ливочко језеро јер је та локација за нас посебно важна”, истиче Одаловић.

Наводи да је београдска комисија Приштину информисала и о посмртним остацима идентификованим и пронађеним на муслиманском гробљу у северном делу Косовске Митровице.

”Ми такве информације не кријемо него их делимо јер не правимо разлику међу несталима”, каже Одаловић.

Истиче да је један од заједничких приоритета радних група истраживање мртвачнице у Приштини где је пронађено више од 300 тела чији је идентитет непознат.

Напомиње да се Србија суочила са питањем масовних гробница и да је пронашла, ексхумирала и идентификовала више од 900 тела пронађених у гробницама на простору централне Србије.

”Очекујемо од Приштине да ради исто, јер наши захтеви годинама стоје. Приштина треба да подржи своје органе, полицију и тужилаштва, да раде исто као и ми, ако желимо да проблему несталих прилазимо без икакве политизације. То је хуманитарни, цивилизацијски задатак, али и обавеза коју смо заједно преузели”, наглашава Одаловић.

Извор: Танјуг