Најновије

Председница Посланичке групе пријатељства са Камбоџом Јелена Михаиловић разговарала са амбасадором Краљевине Камбоџе у Србији Посланичка група

Председница Посланичке групе пријатељства са Камбоџом Јелена Михаиловић састала се данас у Дому Народне скупштине са амбасадором Краљевине Камбоџе у Републици Србији Њ.Е. Вутха Таном.
Председница Посланичке групе пријатељства са Камбоџом пожелела је добродошлицу амбасадору у Дом Народне скупштине и на самом почетку састанка искористила прилику да честита сутрашње обележавање Кмерске Нове године. Михаиловић је навела да дипломатски односи две земље датирају још од 1956. године и оснивања Покрета несврстаних, те изразила задовољство због успона билатералних односа поновним отварањем амбасаде Краљевине Камбоџе у Србији.
Михаиловић је навела да Посланичка група пријатељства са Камбоџом броји десет народних посланика и да ће организовати састанак са члановима Групе, како би се упознали и разговарали са амбасадором о ближој парламентарној сарадњи. На ту тему, поменула је посету потпредседника Народне скупштине Камбоџе Khuon Sudari са делегацијом на Интерпарламентарној унији 2019. године, у Београду, као једну од значајнијих посета у протеклих неколико деценија и додала да географска удаљеност која је евидентна не би требала да представља препреку у билатералним односима. Навела је да простор за сарадњу свакако постоји, у области економије и туризма, али и културе, спорта и образовања. „Kulturna diplomatija представља меку силу сваке државе, а може очврснути сарадњу земаља“, подвукла је народна посланица. Овом приликом захвалила се и на принципијелном ставу Камбоџе поводом поштовања територијалног интегритета и суверенитета Србије и додала да унитарно понашање Приштине не доприноси дијалогу и решавању овог проблема.
Њ.Е. Вутха Тан захвалио се на позиву и пренео поздраве председнику Народне скупштине Ивици Дачићу од стране министра спољних послова Камбоџе. Амбасадор је навео да је постојао период стагнације и запостављања дипломатских односа Камбоџе са другим земљама, због њених унутрашњих питања, али да се та ситуација мења са поновним отварањем конзуларних представништва Краљевине Камбоџе, алудирајући и на амбасаду у Републици Србији. Навео је да када су у питању економски и билатерални односи две земље, већ постоје спремни споразуми о заштити инвестиција и споразума који се тиче туризма, али који још нису ратификовани због светске епидемиолошке ситуације.
Михаиловић је подсетила да постоји неколико потписаних споразума Србије и Камбоџе, попут Споразума о привредно-техничкој сарадњи из 1959. године и Споразум о сарадњи на пољу културе и науке, потписаног 1961. године, али које свакако треба ажурирати, с обзиром да су се обе земље промениле и унапредиле од тог времена.
Саговорници су разговарали и о сарадњи на пољу образовања и студентским разменама, те закључили да пројекат Министарства просвете, науке и технолошког развоја „Свет у Србији“, може допринети овом виду сарадње.

Категорије: Посланичка група