Најновије

Гостовање Ивице Дачића на РТВ: Консултације од 19. априла, позив и Вучићу, део странака не жели да се разговара у присуству странаца Вести

У Републици Србији је немогуће говорити о недостатку права националних мањина. Када је реч о Албанцима са Косова и Метохије, код њих није било то у питању, они не желе више да живе у Србији и сматрају да су завршили посао тако што су прогласили независност подржани од западних ментора. Они кад говоре о компромису говоре само о томе да ми признамо ту вештачку творевину. Тако да, Војводина је у ствари прави пример како могу у слози да живе сви грађани без обзира на националну припадност, казао је Ивица Дачић, председник Народне скупштине и лидер СПС-а гостујући у емисији “Сучељавање” на РТВ Војводине.

На констатацију да можда сутра неке генерације неће приметити ожиљке бомбардовања, да су сва три моста обновљена и четврти је у плану Дачић је напоменуо да ми морамо да се сећамо свега тога и да то не заборављамо, да морамо да обележавамо датуме, не да бисмо децу учили агресивности или мржњи према онима који су то урадили, једноставно свима мора да буде јасно да бомбардовање није било изазвано понашањем Југославије, односно Србије да је то била нелегална агресија и да је започела једностраном агресијом НАТО пакта, да Савет безбедности који је једино меродаван никада није одобрио такву једну акцију, да су у тој акцији циљеви били не само војни већ и цивилни, јер шта је била Радио телевизија Србије и Војводине, шта су мостови, шта су болнице, школе, воз, аутобуси, деца која су страдала…

“И зато мислим да је веома добра та политика која се води последњих година, јер председник Вучић и цело државно руководство обележава све те датуме из наше историје и отворено говоримо о томе, ми не говоримо о томе да је то нека интервенција, не оправдавамо оне који су бомбардовали нашу земљу него говоримо језиком да сви знају и да се сећају тога да остане нека поруке за будућност”, казао је он.

Дачић је изјавио да је разговарао са Сашом Радуловићем, као и Милошем Јовановићем, председником ДСС и са другим представницима, и да се до сада пријавио велики број странака за међустраначки дијалог.

“Неке од тих странака не желе да се разговарају о изборним условима у присуству странаца зато је веома важно да се објасни да је реч о процесу који је започео пре две године када је договорено да се под покровитељством Народне скупштине води међустраначки дијалог о темама које се тичу изборног процеса и тачно је да је велики део онога што је договорено и било спроведено, али у то време Ђилас и екипа су то бојкотовали и сматрали су да је то за њих боље, сигурније је да бојкотују него да пропадну. Договорено је да сад буде та друга фаза међустраначког дијалога и да то буде уочи неких следећих избора. Пошто је председник Александар Вучић најавио да ће у априлу следеће године, ако се при том датуму остане, бити председнички избори и локални избори за Градску скупштину Београда и ванредни парламентарни избори онда је ово неко време за међустраначки дијалог”, изјавио је Дачић.

Он је наговестио да су разговори вођени са Мекалистером, представником спољнополитичког комитета Европског парламента.

“Он је одредио четири представника која ће се бавити тим међустраначким дијалогом, и онда смо 1, марта имали онлајн конференцију и то је била прва активност у другој фази међустраначког дијалога. Ја сам предложио да већ у тој недељи од 15.марта почнемо са тим дијалогом, да позовемо све странке, међутим њихов је предлог  да они у априлу и мају врше консултације у тој тзв. припремној фази”, додао је он.

Дачић је изјавио да ће представници Европског парламента од 19. до 22. априла имати онлајн консултације са свим посланичким групама у парламенту Србије о другој фази међупартијског дијалога, а потом и са странкама које су ван парламента.

Дачић је рекао да би посредници из Европског парламента евентуално 7. маја дошли у Београд на разговоре са њим, како би се договорио почетак дијалога у јуну.

“Ја сам позвао све странке да се припремају за дијалог, да се изјасне у којој врсти дијалога хоће да учествују. Постоји један број странака као што је ДСС, СПАС, СРС и још неке које не желе да разговарају уз присуство странаца. Моја обавеза је да разговарамо и са тим политичким странкама. Наравно позваћу и председника Србије Александра Вучића да се придружи том другом процесу”, додао је он.

Дачић је нагласио да након што странке буду позване очекује се да изнесу своје платформе и шта мисле да би требало додатно урадити.

“Само да подсетим да све ове странке, укључујући и странке око Бориса Тадића, су нама послале своје платформе, док нпр. Ђиласов Савез за Србију, нити странке око Вука Јеремића нису послали било какву платформу”, додао је он.

Извор: РТВ