Ивица Дачић са амбасадором Јапана у Републици Србији Вести

Председник Народне скупштине Ивица Дачић примио је амбасадора Јапана у Републици Србији Такахика Кацумату.

Председник Народне скупштине Ивица Дачић изразио је задовољство због великог напретка који је последњих година остварен у билатералним односима, чему сведочи интензиван политички дијалог и посете на високом ниво, укључујући и веома успешну посету Србији тадашњег премијера Јапана Шинзо Абеа. Поред добрих политичких односа, од посебног значаја за Србију је и развој економске сарадње, а посебно јапанске инвестиције којих је последњих година све више, истакао је Ивица Дачић. Изразио је спремност да на функцији председника Народне скупштине настави да ради на даљем развоју и унапређењу односа две земље кроз јачање парламентарне сарадње.
Амбасадор Кацумата је захвалио председнику Народе скупштине Ивици Дачићу на снажном доприносу који је, као премијер, министар унутрашњих и министар спољних послова, дао јачању односа између Србије и Јапана. Изразио је уверење да ће и на новој функцији наставити да доприноси унапређењу сарадње између две земље. Сложио се да се односи развијају у добром правцу и да треба радити на јачању свих видова сарадње. Подвукао је да у Јапану постоји интересовање за инвестирање у Србији, чему сведоче инвестиције јапанских фирми Тојо Тајерса и Нидека.
Амбасадор Кацумата је похвалио активности Србије у борби против пандемије и успешно организован процес вакцинације. Информисао је о активностима које Јапан предузима у процесу припрема за одржавање Олимпијских игара овог лета.
Саговорници су се сложили да је потребно интензивирати контакте чим се за то стекну услови и договорили се да се ускоро организују посете председника парламената, као и представника посланичких група пријатељства.

Извор: Парламент