Милићевић: Србија одговоран партнер Вести

Србија је решена да се и убудуће доследно и безусловно залаже за поштовање фундаменталних принципа међународних односа, да одговорно и солидарно развија сарадњу на свим нивоима, са свим нашим пријатељима и заинтересованим партнерима, изјавио је шеф посланичке групе Социјалистичке партије Србије Ђорђе Милићевић.
 
„Позиција Србије је у том погледу врло транспарентна и усмерена на постизање врхунског циља, активно и прогресивно деловање у правцу очувања и промовисање мира и стабилност“, рекао је Милићевић током разматрања предложених измена одлука о утврђивању састава сталних делегација Народне скупштине Србије у међународним парламентарним институцијама и утврђивању састава Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање.
 
Он је рекао да је резултат пријатељства профилисање Србије као, пре свега, одговорног, поузданог, сигурног, стабилног, предвидивог партнера у међународној заједници, спремног да учествује у свим важним и значајним разговорима.
 
„Тачно је да је стратешко опредељење Србије и један од кључних спољнополитичких циљева Србије чланство у Европској унији (ЕУ), али је тачно и да Србија као један од кључних спољнополитичких циљева има и јачање и одржавање односа са традиционално пријатељски орјентисаним државама.ЕУ, али уз поштовање територијалног интегритета и суверенитета“, истакао је он.
 
Милићевић је рекао да се Скупштина Србије принципијелно и доследно, у складу са државном политиком Србије, залаже за остваривање начела једнакости и слободне равноправне сарадње на међународној сцени, без коришћења санкција као инструмента принуде.
 
Он је рекао да се то посебно односи на парламентарне институције и организације у којима се морају тражити решења, пре свега, кроз дијалог.

Извор: ФоНет