Најновије

Сусрет ПГП са Јапаном и амбасадора Јапана Посланичка група

Председница ПГП са Јапаном Снежана Пауновић изразила је захвалност на исказаном интересовању за сарадњу  и унапређењу сарадње, пре свега на парламентарном нивоу. Она је указала на изузетне пријатељске односе две земље, које датира од 1882. године и да је велика среће што ти добри односи никада нису прекинути.
 
„ Ипак, имамо и тему која је мало осетљивија за српску страну, а то је признање једнострано проглашене тзв. републике Косово, од стране Јапана. Али желим да се захвалим на чињеници да сте приликом гласања о приступању тзв. Косова у међународне организације, за које су аплицирали, били уздржани“, нагласила је Пауновић. Она је изразила захвалност и за недвосмислену подршку Јапана када је у питању европски пут Србије.
 
У наставку разговора Пауновић је говорила о могућности унапређења парламентарне сарадње, реализованим и потенцијалним инвестицијама Јапана у Србији, сарадњи на пољу туризма, предстојећим Олимпијским играма које ће бити организоване у Токију и успешној борби обе земље у борби против пандемије Корона вируса. Она је истакла да Србија предњачи међу европским земљама , када је у питању вакцинација становништва, али и по питању онога што се могло сматрати визионарски приступом том проблему.
 
„У том смислу смо данас други по броју вакцинисаних, после Велике Британије и заиста смо поносни на своје руководство које је уложило огроман напор да до тог биланса дође“, рекла је председница ПГП са Јапаном. 
 
Пауновић је иницирала организовање „on line“ састанка  који би био у датим околностима основни корак за повезивање са колегама у јапанском Парламенту.
 
Амбасадор Јапана честитао је Снежани Пауновић на именовању на место председника Посланичке групе пријатељства и захвалио свим члановима који су се тој групи придружили, а којих има чак 71. Он је рекао да има среће што је баш у овом тренутку амбасадор у Србији, јер су односи две земље у последњим годинама оствариле суштинску сарадње, како на политичком, тако и на економском нивоу, а једна од водећих покретача јесте активна размена посета на највишем државном нивоу. Амбасадор је нагласио да је неопходно активирати парламентарну сарадњу и истакао је да је Група пријатељства са Србијом заинтересована за сарадњу са ПГП српског Парламента, те да ће им пренети информацију о иницирању „on line“ састанка .
 
Катсумато је подсетио на брзу подршку и помоћ коју је Србија 2010. године  пружила Јапану након удара Цунамија, истакавши да је био импресиониран пруженом руком пријатељства и нагласио да је Јапан увек био спреман да пружи подршку Србији у тешким временима.

Извор: Парламент
 

Категорије: Посланичка група